Óceán az út végén újra

Felújított és illusztrált kiadásban jelenik meg hamarosan Neil Gaiman egyik legszemélyesebb regénye. A többszörösen díjazott angol író Az Óceán az út végén című kötete a gyermekkor varázslatos világára „emlékezik vissza”.

Kép forrása

„Gaiman kifogyhatatlan a zseniális történetekből” – röviden ezzel illette Stephen King az angol pályatársát. Zsenialitását jól példázzák az olyan művek, mint a számára nagy áttörést hozó Amerikai istenek, melyért egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula-, Bram Stoker- és Locus-díjakat. Ráadásul ez a történet nemcsak a sci-fi olvasók körében tette őt ismertté és kedveltté. A további sikerekért pedig olyan kötetekkel dolgozott meg, mint a Köztesvilág, az Ezüst Álom, a Tükör és füst, vagy az Északi mitológia
Még akkor is kifogyhatatlannak mondhatjuk, ha az elmúlt években több korábbi könyve is újkiadásban jelent meg ismét magyarul. Így érkezik április elején frissített külsővel és illusztrálva a 2013-ban megjelent Óceán az út végén. Hét évvel ezelőtt ezért a kötetéért megkapta a Locus-díjat, a Goodreads olvasói az év könyvének is megválasztották.
Az óceán az út végén a gyermekkor varázslatát mutatja be a felnőttlét kissé karcos és homályos szemüvegén keresztül. Ez Gaiman legszemélyesebb története, nemcsak mert egyes szám első személyben meséli, hanem mert a saját életéből is merített. 
A történet főszereplője egy temetés miatt hazatér vidékre a szülővárosába, ami számtalan gyerekkori élményt idéz fel benne. Az addig nyugodt, vidéki életét valami azonban megzavarja. Egy olyan valami, ami nemcsak nála, de még a felnőtteknél, sőt a világnál is hatalmasabb. Miután elszakadt családjától, az erdőben egy házba megy a földút végén. Ebben lakik a három nő, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek neki, csakhogy mint mindennek, a segítségnek is ára van…