Füstös tükör

Mágikus valóság, baljós csodák Neil Gaiman klasszikus novelláskötetétben, amit a hamarosan érkező új Gainman-kötet mellé, vagy akár elé is ajánlunk. A Tükör és füst című könyv új köntösben érhető el.

Neil Gaiman-t nemigen kell bemutatni az olvasóknak, hiszen olyan sikerkönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Csillagpor, az Amerikai istenek, az Óceán az út végén vagy a Sandman képregény-sorozat. Legutóbb pedig újabb műveinek sikereivel volt tele a könyves szakma, és a jól bevált receptjeit követve, szerzőtársával ismét a toplisták élére került. 
Méghozzá az izgalmas kalandozásoknak köszönhetően, melyek világokon belül és párhuzamos világok között zajlanak, különleges lényekkel és váratlan fordulatokkal. Mindez a sci-fi mágus Neil Gainman és szerzőtársa Michael Reaves Köztesvilág című kötetében, melyet a páros folytatott is az Ezüst Álom című regénnyel. Utóbbi pedig a 88. Ünnepi Könyvhétre érkezik magyarul.
Az angol fantasy-, képregény-, sci-fi- és regényíró újdonsága mellett azonban újabb kiadásban megjelenik egy mára már klasszikussá vált könyve is, mely hasonlóan a Kilátás az erkélyről című kötethez, jó pár novellát tár elénk. Persze a Tükör és füst (Smoke and Mirrors) gyűjteményben a műfajok a megszokott Gainman-iek. 
Az angol szerzőnek egyébként ez a második, 1998-ban megjelent novellás kötete, mely harminckét korai történetet és verset tartalmaz. Magyarul 1999-ben jelent meg a Beneficium Kiadó jóvoltából először, majd 2011-ben ismét kiadta az Agave új fordításban. Most ez utóbbi friss megjelenéssel újra elérhető a könyvesboltokban. 
Klasszikus kötetére is jellemző, hogy Gaiman kezében a mágia nem csak illúzió, ráadásul bármi lehetséges történeteibe. A Tükör és füstben képzeletének és ügyességének köszönhetően a hétköznapi világ baljós csodákkal teli hellyé változik: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, és ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.
Ebben az új, mágikus valóságban miközben a tükrök megsokszorosítanak mindent, addig a füst elhomályosít bármit…