Füstös tükör

MEGJELENT: 2017. május 30. | SZERZŐ: Varga P.

Mágikus valóság, baljós csodák Neil Gaiman klasszikus novelláskötetétben, amit a hamarosan érkező új Gainman-kötet mellé, vagy akár elé is ajánlunk. A Tükör és füst című könyv új köntösben érhető el.

Neil Gaiman-t nemigen kell bemutatni az olvasóknak, hiszen olyan sikerkönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Csillagpor, az Amerikai istenek, az Óceán az út végén vagy a Sandman képregény-sorozat. Legutóbb pedig újabb műveinek sikereivel volt tele a könyves szakma, és a jól bevált receptjeit követve, szerzőtársával ismét a toplisták élére került. 
Méghozzá az izgalmas kalandozásoknak köszönhetően, melyek világokon belül és párhuzamos világok között zajlanak, különleges lényekkel és váratlan fordulatokkal. Mindez a sci-fi mágus Neil Gainman és szerzőtársa Michael Reaves Köztesvilág című kötetében, melyet a páros folytatott is az Ezüst Álom című regénnyel. Utóbbi pedig a 88. Ünnepi Könyvhétre érkezik magyarul.
Az angol fantasy-, képregény-, sci-fi- és regényíró újdonsága mellett azonban újabb kiadásban megjelenik egy mára már klasszikussá vált könyve is, mely hasonlóan a Kilátás az erkélyről című kötethez, jó pár novellát tár elénk. Persze a Tükör és füst (Smoke and Mirrors) gyűjteményben a műfajok a megszokott Gainman-iek. 
Az angol szerzőnek egyébként ez a második, 1998-ban megjelent novellás kötete, mely harminckét korai történetet és verset tartalmaz. Magyarul 1999-ben jelent meg a Beneficium Kiadó jóvoltából először, majd 2011-ben ismét kiadta az Agave új fordításban. Most ez utóbbi friss megjelenéssel újra elérhető a könyvesboltokban. 
Klasszikus kötetére is jellemző, hogy Gaiman kezében a mágia nem csak illúzió, ráadásul bármi lehetséges történeteibe. A Tükör és füstben képzeletének és ügyességének köszönhetően a hétköznapi világ baljós csodákkal teli hellyé változik: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, és ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.
Ebben az új, mágikus valóságban miközben a tükrök megsokszorosítanak mindent, addig a füst elhomályosít bármit…Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email