Amerika istenei megjelenést váltanak

Új megjelenéssel és bővített kiadásban érkezik Neil Gaiman világhírű, az Amerikai istenek című regénye. A friss kötettel ráadásul egyből ráhangolódhatunk a regényből készült és a hónap végétől a tv-ben is látható sorozatra.

Neil Gaiman egyik legjelentősebb és legismertebb műve az Amerikai istenek című kötet, amely 2001-ben jelent meg. Azóta már majdnem harminc nyelvre lefordították és az elismerések hadát – Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díj mellett az „Év könyvének” választotta többek között a Washington Post, a San Francisco Chronicle, a Denver Post és az Amazon.com is – követően szinte egyből megfilmesítéséért könyörögtek a rajongók. Minderre másfél évtizedet kellett várni, április végén ugyanis érkezik belőle a tévésorozat változat. 
Gaiman a regényben igen rendhagyó módon a mitológiát értelmezi újra a mában, természetesen tőle megszokottan fantasy elemekkel színesítve. A történetben a való életben megjelennek az istenek. A Földön járkáló különleges lényeknek azonban már nincsenek emberfeletti hatalmuk. Azt ugyanis a halandók hite biztosítaná számukra, a modern világban viszont ez már nem annyira erős, hogy táplálni tudja a régi istenek képességeit. A történet egyik főhőse Mr. Szerda, aki nem más, mint Odin istenség. Célja pedig, hogy a legyengült isteneket összegyűjtse egy eljövendő túlvilági csatához, aminek tétje a régi világ feletti uralmának visszaszerzése.
A sztorinak 2015-ben kezdődött el a tévésorozattá adaptálása, mely mára érett be, így április 30-án debütálhat a történet a tv-ben. A szériára azonban a könyv felújított és bővített változatával hangolódhatunk. Április 18-án ugyanis érkezik a magyar könyvesboltokba a könyv friss megjelenéssel. 
A történet Árnyékkal, vagyis Mike Ainsell-lel kezdődik, aki három évet töltött börtönben, és közben mindvégig csak azt a pillanatot várta, amikor végre hazatérhet szeretett feleségéhez, hogy együtt új életet kezdhessenek. Szabadulása előtt néhány napban azonban felesége autóbaleset áldozata lesz, ami után Árnyék érthető módon teljesen összetörik. Ekkor a sors egy különös idegennel hozza össze, aki Szerda néven mutatkozik be, és furcsa módon sokkal többet tud róla, mint ő saját magáról. Szerda munkát ajánl neki, és miközben az események egyre váratlanabb fordulatokat vesznek, Árnyék kénytelen lesz megtanulni, hogy a múlt sohasem hal meg igazából. Közben furcsa titkok derülnek ki feleségéről, ráadásul az álmok, mesék, legendák sokkal valóságosabbak, mint azt korábban képzelte volna. Árnyék számára az is kezd világossá válni, hogy a mindennapi élet nyugodt felszíne alatt különös dolgok húzódnak. Ráadásul egy háború bontakozódik ki az árnyékvilágban, aminek óriási a tétje: Amerika lelke. Ennek a harcnak pedig Árnyék a kellős közepén találja magát…