Hamis emlékek egyszerre a világpremierrel

Döbbenetes rajtot vett Amerikában Blake Crouch új könyve, a Hamis emlékek. A héten Magyarországon is megjelent regény jelenleg a hatodik helyen áll az Amazon sci-fi listáján, és elképesztően pozitív kritikákat kap. 

Kép forrása


Blake Crouch a Wayward Pines, a Pokoli kapujában és Az utolsó város sorozattal robbant be a sci-fi műfajba, majd a Sötét anyag és a Véres arany című thrillerekkel tette meg első lépéseit a Stephen King-i úton. Az amerikai szerző mindezekkel a kortárs thriller egyik legkiemelkedőbb alakjává vált, amit legújabb kötetével is bizonyít. Ráadásul Magyarországon is a világpremierrel egy időben került a könyvesboltok polcaira a Hamis emlékek című könyve, mely Publishers Weekly kritikája szerint egy intelligens thriller, ami a tudomány legújabb vívmányain alapszik. A kötetről Crouch pályatársa, Andy Weir véleménye pedig, hogy a történet cselekménydús, egyedülálló utazás, ami arra készteti az olvasót, hogy a kötelességeire fittyet hányva későig fennmaradjon, és az utolsó oldalig végigolvassa a sztorit.
A történet egyik főhőse Barry Sutton, a New York-i rendőr, aki arra kezd rádöbbenni, hogy a valóságot emlékek hozzák létre. Nyomozásba kezd egy tragikus jelenség után, amit a médiában hamisemlék-szindrómaként emlegetnek. A kór áldozatai egy olyan életre emlékeznek vissza, amit soha nem éltek le.
A sztori másik főszereplője Helena Smith neurológus, aki szintén az emlékek erejében hisz. Éppen ezért az egész életét annak szentelte, hogy egy olyan technológiát alkosson, ami segít az embereknek megőrizni a legértékesebb emlékeiket. Az eszközzel elméletileg bárki újra átélhetné legszebb, vagy éppen legrosszabb élményeit.
Útjaik természetesen keresztezik egymást. Barry miközben az igazságot keresi, egy minden betegségnél rémisztőbb ellenféllel találja szemben magát. Egy olyan erővel, amely nemcsak az elménket támadja meg, hanem magát a múlt szövetét is. Amikor ennek következtében elkezd megsemmisülni az általunk ismert világ, akkor már csak neki és Helenának van esélye arra, hogy együtt legyőzzék a fenyegetést.
A Hamis emlékek egy összetett tudományos-fantasztikus rejtvény az időről, az önazonosságról és az emlékezetről. Olyan thriller, amilyet csak Blake Crouch tud kitalálni. Ez a regény vitathatatlanul az eddigi legambiciózusabb, legellenállhatatlanabb munkája – szögezte le a kiadó.