Sötét anyagban az év thrillere

MEGJELENT: 2016. július 4. | SZERZŐ: Varga P.

Hamarosan a könyvesboltok polcain az év legjobban várt thrillere, amely a második esélyekről és alternatív világokról szól. Sötét anyag címmel érkezik a Wayward Pines-trilógia írójának, Blake Crouchnak a legújabb regénye.

„Zseniális. Erre a könyvre sokáig emlékezni fogunk. Blake Crouch valami egészen újat talált ki” – állítja a kötetről Lee Child, a Jack Reacher-sorozat New York Times Bestseller szerzője. Hasonlóan vélekedik kollégája Andy Weir, A marsi New York Times Bestseller szerzője is. Szerinte ez egy olyan kivételes regény, amihez hasonló már régóta nem szippantotta magába.
Justin Cronin, A szabadulás-trilógia New York Times Bestseller szerzője szerint pedig ez egy provokatív történet a második esélyekről, egy zseniális sci-fi csomagolásban.
Blake Crouch már korábban is bizonyította tehetségét, rendkívül sikereket ért el ugyanis a Wayward Pines című trilógiájával, melyben Ethan Burke különleges ügynök nyomoz a furcsa Wayward Pines nevű „idilli” kisvárosban, ahol meglepően érdekes dolgok történnek. Közben rájön, hogy az egy más világ, ahonnan nem biztos, hogy kiszabadul.
Hasonló ötletből indul ki a fiatal amerikai író a Sötét anyagban is. A történet ugyanis úgy kezdődik, hogy Jason Dessent leütik és elrabolják. Közvetlenül ez előtt azonban azt a kérdést hallja, hogy: „Elégedett vagy az életeddel?”.
Ezt követőn egy hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között. Majd rámosolyog egy olyan férfi, akivel még soha nem találkozott, és azt mondja neki: „Úgy örülök, hogy újra látlak, barátom”. Ebben a világban Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége, a fia meg sem született, ő maga pedig nem egy átlagos egyetemi tanár, hanem egy ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott – olyasmit, ami a lehetetlennel határos. Hirtelen nem tudta mi a valóság, és hogy az emlékeiben élő otthona valóban létezik-e. Ha pedig igen, akkor hogyan tudna visszajutni családjához. A választ egy meglepő és hátborzongató utazás során kapja meg, miközben kénytelen szembenézni önmaga legsötétebb oldalával, és megküzdeni egy legyőzhetetlennek tűnő, rémisztő ellenféllel.
Blake Crouch a nagy sikerű Wayward Pines-trilógia után ezúttal kvantummechanikával és alternatív világokkal feszegeti a tudományos sci-fi határait egy rá jellemző, gyors tempójú regényben, amely a rajongók és a pályatárásak között az év legjobban várt thrillere.

Megosztás

Egypercesek

Játék a könyvtárban

Játék a könyvtárban

Az elromlott, sérült tárgyaknak sem kell okvetlenül a kukában végezniük

Klasszikusainak a középpontban

Weöres Sándor-napokkal indítja a Gyulai Várszínház a nyári évadot

Csontváry képkockák

„Az én képregényem szintén a mítoszépítést szolgája”

Ron néger, de közben a Ku-Klux-Klan tagja

Egy félmilitarista, félcivil szervezet, melynek súlyos titkai vannak

Vármegyék Székelyföldnek

A magyar történeti, képzőművészeti, földrajzi, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyok enciklopédiája