A háború megosztja az amerikai írókat

Lemondta idei irodalmi díjátadóját a PEN America, miután hatvanegy író és fordító közül huszonnyolc visszalépett a jelöléstől az írószövetségnek a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt.

Kép forrása

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag bírálta az amerikai szervezetet, amiért a szólásszabadság védelmére alakult írószövetség nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat. Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott „semmilyen lényegi összehangolt támogatást” a gázai, illetve a palesztin íróknak. A levél szerint „a PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét”. Az bírálatokra válaszolva a PEN közölte: a „gázai írók oldalán áll”, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy százezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és hozzátette: tiszteletben tartják a jelöltek döntését.