Királyi minta alapján egy rejtély nyomában

MEGJELENT: 2017. február 1. | SZERZŐ: Varga P.

Egy száztizenhárom éves, különös rejtély nyomába erednek Blake Crouch legújabb, magyarul megjelenő kötetének főhősei. Az amerikai szerző a Véres arany című thrillerével tette meg első lépéseit a Stephen King-i úton.

Tavaly valóban az egyik legjobban várt thriller volt Blake Crouch legújabb regénye, a Sötét anyag. A történet a második esélyekről és alternatív világokról szól, amely természetesen nyújt bőven Crouch-os különlegességet, akárcsak híres trilógiája, melynek óriási sikert és világhírnevet köszönhet. A Wayward Pines című könyv ültette fel a népszerűségi hullámra, aminek köszönhetően abból a történetből trilógia lett, sőt tv-sorozat is. Természetesen a sztori egy thriller, némi horror és sci-fi vegyítéssel. Egy igazi rémálom, ami két folytatást élt meg: a Wayward Pines kötet második része A pokol kapujában című könyv, míg a harmadik és egyben befejező része Az utolsó város.
Idén viszont újabb Blake Crouch regénynek örülhetünk majd. Természetesen a műfaj a megszokott és persze egy különös rejtély ezúttal sem hiányozhat a történetből. Ám hamarosan egy korai Crouch-sztori érkezik magyarul – jó eséllyel még az év első felében.
A Véres arany, eredeti címén Abandon sztorija 1893 karácsonyán kezdődik. Ez egy jeles és egyben tragikus dátum az aranybányászatról ismert Abandon városának, a helyiek közül ugyanis minden férfi, nő és gyermek egyszerűen nyom nélkül eltűnt ekkor. Köddé váltak, de a vagyontárgyaik érintetlenek maradtak, az ételeik megfagytak az üres faházakban. Mindezt még furábbá teszi, hogy a maradványaik soha nem kerültek elő. Azóta persze, egyes szóbeszédek szerint a területet kísértetek lakják…
A különös eset óta eltelt száztizenhárom év, a rejtély azonban még mindig rejtély. Két kíváncsiskodó viszont megpróbál utánajárni a történetnek. Egy történész professzor és újságíró lánya kezd el kutatni Abandon városának múltja után. Hozzájuk csatlakozik még egy paranormális jelenségekre igencsak nyitott fotós is. Hamarosan a trió felfedezi, hogy mi is húzódik a történet mélyen, sőt, hogy a múlt nagyon is él…
Blake Crouch e korai regényével érdemelte ki először, hogy Stephen Kinghez hasonlítsák, amit azóta már többször bizonyított, sőt egyebek közt ennek köszönhetően is lett az utóbbi évek egyik nagy kedvence.


Megosztás

Egypercesek

Pénteken adják át a jutalmakat

Pénteken adják át a jutalmakat

Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter Szép Ernő-díjas

Mesék a magyar tájakról

A kötetek gyermekeknek szóló útikönyveként is használhatók

Egyetemre jár a nyugdíjas írónő

„Annyi mindent akartam itt tanulni, irodalmat, történelmet, politikai tudományt, zenét!”

Cigányok útjai

A cigányság történetének atlasza – Térképezett roma történelem

Finomra hangolt fityiszmutogatás

Tanulságos sztori, melynek a mában is léteznek permutációi