Székely vendégek Szent István városában

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány szervezésében közel hatvan erdélyi magyar gyereket látnak vendégül Esztergomban. A kilenc székelyföldi településről érkezett gyerekeket az alapítvány azért hívta meg Magyarországra, hogy elmélyítse a nemzeti összetartozást, hogy megismertesse velük a magyar történelmet, s nem utolsó sorban azért, hogy világot lássanak, jól érezzék magukat a gyerekek.

A székely kisiskolások látogatását több esztergomi, illetve Esztergom környékén működő civil szervezet támogatta, köztük a felvidéki Magyar Megmaradásért Polgári Társulás. De támogatta a kezdeményezést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. is, amely ajándékokkal lepte meg a gyerekeket.
Az elmúlt kedden az Ezredév Polgári Egyesület és a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület jóvoltából Esztergomban, a Vaskapu menedékháznál látták vendégül az erdélyi fiúkat, lányokat.

A menedékháznál töltött vidám órákat nem pusztán a szervezők által kivitelezett piknik tette izgalmassá, de az is, hogy itt vehették át az apróságok a Könyvtárellátó ajándékait.
A csomagokban készségfejlesztő és logikai játékok mellett könyveket, puzzle-t, kirakókat, kisautókat, gyöngyfűző készleteket találhattak a gyerekek.

Az Ezredév Polgári Egyesület nevében Bánhidy András, a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület képviseletében pedig Romanek Etelka, a szervezet titkára köszöntötte a gyerekeket, illetve adta át az ajándékcsomagokat.

Hogy Szent István városában maradandó élményekhez jutottak a székelyföldről érkezett aprócska vendégek, az nem kétséges, mint ahogy abban sem kell kételkedniük az utazást szervező, Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőinek, hogy a kirándulással elérték céljukat: közel hatvan erdélyi gyermek közelebb került a nemzethez, a magyar összetartozáshoz, a magyar történelemhez.