Tudás, könyvtár, közösség

MEGJELENT: 2014. szeptember 30. | SZERZŐ: Rácz András

Változó olvasási- és változó könyvtárhasználati szokások mellett, változó könyvtári funkciókat ellátva működik Magyarországon csaknem négyezer könyvtár. A gyűjtemények egyre kevésbé hasonlítanak régi önmagukra, egyre kevésbé hatalmas könyvraktárak, és egyre inkább közösségi terek, információs bázisok, a tudás, a kultúra, a közösség értékeinek őrzői és továbbadói.
Erre a tényre hívja föl a figyelmet minden esztendőben az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata.

Találkozzunk a könyvtárban!

Az esztendők óta rendszeresen megszervezett eseményhez több mint ezer könyvtár több mint háromezer programmal csatlakozik. A látogatók száma is rendszeresen meghaladja a százötvenezer főt, s természetesen a könyvtárak minden esztendőben arra törekednek, hogy még többen csatlakozzanak a rendezvényekhez, és váljanak könyvtárhasználóvá.  
Az Országos Könyvtári Napok azt szeretné megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtárakban. Az akció egyik fő célkitűzése a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan személy elérése, akik mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás.
A könyvtárak szakmai szervezete 2006-ban tartalmilag és formailag is egységessé tette az október eleji napokat. Az egymásra épülő, valamennyi korosztály igényeire figyelő országos rendezvénysorozat a településeken működő könyvtárak szolgáltatásait igyekszik népszerűsíteni. Tavaly már csaknem négyezer programon, az ország nyolcszázhetvenhét településének, majdnem ezer intézményében kínáltak érdekes változatos programokat az érdeklődőknek.

Idén október 13-tól 20-ig rendezik meg az eseménysorozatot, amelynek arca Rúzsa Magdi, hívómondata pedig: Találkozzunk a könyvtárban!


Hogy tartós szolgáltatások szülessenek
A rendezvénysorozatra készülve hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.  Doncsev András, az NKA alelnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy félszáz kis falut leszámítva minden településen van könyvtár vagy nyilvános könyvtári szolgáltatást nyújtó hely. „Több mint 3700 nyilvános könyvtár van jelenleg Magyarországon, a látogatók száma 2002-ben 26 millió volt, azóta folyamatosan nő. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokon keresztül 2012 óta mintegy 1,3 milliárd forintot adott a könyvtári szakma részére” – fogalmazott a kulturális alap elnöke, hozzátéve, a rendezvénysorozat egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a könyvtárak és az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke az Országos Könyvtári Napokkal kapcsolatban leszögezte: „Napjainkban a korábbi évtizedektől eltérő könyvtárhasználat van kialakulóban, erre a könyvtáraknak nyitottnak kell lenniük.” És ez a nyitottság természetesen jellemzi a programokat.
Ramháb Mária, az országos programbizottság elnöke beszámolt arról, hogy még nem zárult le az idei regisztráció az eseménysorozatra, de az adatok bíztatóak, hiszen a programok száma 2600, a jelentkezett intézmények száma hétszáz felett van.
„Azt szeretnénk, ha az Országos Könyvtári Napok programjaiból tartós szolgáltatások szülessenek. Így lett a 3 év alattiakra odafigyelve bababaráttá a könyvtárak széles köre, és így vált általánossá az elektronikus információ-szolgáltatás is” – fogalmazott Ramháb Mária. Ebben az évben több mint ezerkétszáz felnőtt-, nyolcszáz kölyök- és háromszáz tiniprogrammal várják az érdeklődőket, az előadások, beszélgetések száma ezer körül lesz, csaknem félszáz játékot és vetélkedőt rendeznek.

Könyvtári Napok, Könyves Vasárnap
Az október 13-tól 20-ig tartó események témái a következők lesznek: Élő emlékezet, Múltunk értékei, Okoskönyvtár, Együtt az egészségünkért!, Olvas az ország!, Megosztott örömök.
A programok során a könyvtárak több településen kilépnek az épületből, az utcán, a plázákban szólítják meg az embereket és hívják fel a figyelmet az olvasás örömére.

A rendezvénysorozathoz gyerekprogramok is kapcsolódnak, mint például a Betűbuli című internetes totó, vagy a több száz csoport részvételével zajló, a tanév végéig tartó kölyök olvasóverseny. A felnőtteknek pedig olyan csemegék szólnak, mint az október 17-én Budapesten rendezendő közös versolvasó villámcsődület, vagy olvasás-staféta könyvtáraktól a könyvesboltokig.

A hagyományos Könyves Vasárnapot idén október 19-én tartják a könyvtári napok keretében, ekkor a könyvtárak országszerte rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal várják a látogatókat.
Az nagyszabású programsorozat október 20-án, Kecskeméten konferenciával zárul.

A könyvtárak a http://osszefogas.kjmk.hu honlapon regisztrálhatnak, ahol egyébként a részletes program is megtalálható.

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email