Fecsegő poszáta helyett Vörös veréb

Jennifer Lawrence, úgy tűnik, nem tud megszabadulni a madaraktól: míg az Éhezők viadalában a fecsegő poszáta volt a jelképe, addig az egykori CIA-s Jason Matthews könyvéből, Budapesten forgatott filmben a Vörös veréb. Hamarosan magyarul is érkezik a kémregény.

Jason Matthews egykoron a CIA tisztje volt, majd nyugdíjba vonulását követően tollat ragadott és kicsit John le Carré-t (A titkos Záradék, Galambok alagútja, Egy tökéletes kém) másolva kémregényt írt. A Vörös veréb Jason Matthews első regénye, ami a kiadó szerint letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk ugyanis bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. A kötet egyébként már pár éve olvasható a tengerentúlon, sőt 2014-ben elnyerte a rangos Edgar-díjat. Hozzánk azonban most érkezik magyarul. Éppen jó az időzítés, jelenleg forgatja ugyanis a könyvből készülő filmet Budapesten Francis Lawrence. A moziváltozat főszereplője pedig Jennifer Lawrence lesz.
A történet a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországból indul, ahol az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova éppen keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Frissen került ki a Verébiskoláról – arról a kiképző bázisról, ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra tanítják a hallgatókat –, de máris ráállítják Nathaniel Nash CIA-tisztre. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.
A cselekmény lélegzetelállító sebességgel pörög, kiindulva Oroszországból, majd Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet. Míg végül Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Mindemellett titkos hűségeskük kötődnek, melyek közül egyeseket persze megszegnek. Közben pedig minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig…