Egy kém titkos zarándokútja

Újabb könyve jelenik meg a kémtörténetek mesterének: hamarosan érkezik a kémből lett író, John le Carré A titkos zarándok című novelláskötete. A hírszerzés veteránja végigjárja a hidegháborús idők titkos világát.

Egyszerűen csak tökéletesnek tartják a rajongók, sőt a kritikusok is John le Carré az Egy tökéletes kém című regényét. Igazi mestermű a kortárs kémregények mesterétől, akinek persze titkosszolgálati múltja is sokat segített a remekmű létrejöttét – írtuk nemrégiben. Utóbbi természetesen az összes többi regényében és történetében óriási segítséget játszott. Akárcsak A titkos zarándok címet viselőben novellás kötetében, amely hamarosan a magyar könyvesboltok polcain is megtalálható lesz.
A történet főhőse George Smiley, az angol hírszerzés veteránja, aki a berlini fal leomlását követően, vagyis a hidegháborús idők után osztja meg emlékeit az utód kémeknek és közben persze elmélkedik is: „Életem célja az volt, hogy véget vessek annak a korszaknak, amelyben éltem. Tehát, ha a múltam még mindig itt lenne velünk, elmondhatnák rólam, hogy kudarcot vallottam. De ennek a múltnak már vége. Győztünk. Nem mintha ez a győzelem bármit is számítana. Lehet, hogy nem is mi győztünk. Lehet, hogy egyszerűen csak ők vesztettek. És az is lehet, hogy – mivel az ideológiai szembenállás többé már nem korlátoz senkit – a bajok csupán most kezdődnek amúgy istenigazából” – hangsúlyozza a Smiley.
Mindemellett természetesen nem hiányozhatnak az izgalmas sztorik sem, amit tanítványa, a Szolgálattá átkeresztelt Körönd vén rókájának, Nednek a felkérésére mesél el a sarratti Óvodában, ahol a jövő kémeit képzik ki. A kiképzés végét ünneplő vacsorán vesz részt George Smiley. A legendás és kiismerhetetlen díszvendég pedig végső búcsújaként mereng el a titkosügynöki hivatáson, miközben felidézi pályafutásának legfontosabb, hol komikus, hol tragikus, hol pedig fájdalmasan hiábavaló epizódjait, amelyek hosszú ideje kísértik a titkos világ zarándokát.
A sötétség mélyére vezető, magányos utazása során keresztül-kasul bejárja a hidegháborús idők titkos világát Hamburgtól, Gdanskon és Bejrúton át egészen a Távol-Keletig, újabb és újabb poklokat elevenítve fel. Emlékeiben utoljára lépnek színre John le Carré Karla-trilógiájának klasszikus alakjai ‒ a Ned életét uraló Smiley mellett Bill Haydon, az örökös túlélő Toby Esterhase, valamint az enervált Peter Guillam ‒, és egyszerre elevenedik meg a tragikus múlt, és sejlik fel a még tragikusabbnak ígérkező jövő.
John le Carré novelláskötete nem csupán a hidegháborús kém pályájának mesterien megrajzolt fináléja, hanem egyúttal egy olyan életé, amelyre a hiábavalóság, a dicstelenség és a kínzó bűntudat árnyéka vetül.