Maga után kémkedik a (hír)szerző

Jelentős izgalom és várakozás kíséri Angliában a kémből lett író, John le Carré új kötetét. Az egykori hírszerző ugyanis regényei után egy önéletrajzi könyvvel jelentkezik, mely majd hozzánk is érkezik.

Az Egy tökéletes kém és A titkos zarándok című kötete után, egy újabb érdekes, a kémvilág rejtelmeibe vezető könyv jelenik meg John le Carré egykori hírszerzőtől. Ezúttal azonban önéletrajzi kötete kerül a könyvesboltok polcaira. Igaz egyelőre még csak külföldön, de hozzánk is megérkezik, hiszen jelentős rajongótábora van a kémből lett írónak. Az Agave kiadó pedig már jelezte is, hogy jövőre jön magyarul is a könyv.
A kötet a The Pigeon Tunnel – szabadfordításban a galambalagút – címet viseli, amelyben természetesen rengeteg érdekes történetet tár az olvasók elé az író, életéről, kém múltjáról, és arról, hogy kikkel, milyen emberekkel találkozott. Angliában már óriási az érdeklődés a könyv iránt.
A hidegháborús történeteiről ismert szerzőről tavaly egyébként már jelent meg életrajzi kiadvány, akkor Adam Sisman írt kötetet John le Carré: The Biography címmel. A mostani lesz azonban az első, hogy Le Carré saját maga vall magáról és az életéről. Így például arról, hogy az ötvenes, hatvanas években miként dolgozott a brit titkosszolgálatnak, az MI5-nak és az MI6-nek. Persze azt is megtudhatjuk, hogy hogyan lett író az egykori kémből, bár ezzel kapcsolatban John le Carré azt állítja, hogy a mindig is író volt, csak történetesen egy ideig kémként is dolgozott.
Emellett képet kapunk gyerekkoráról, édesanyjáról, bátyjáról, valamint Az egy tökéletes kémben is megidézett édesapjáról is, aki börtönöket megjárt igazi csaló volt, alvilági kapcsolatokkal.
A kémidőszakból felidézi azokat a találkozásokat, melyek kapcsán olyan magasrangú emberekkel hozta össze az élet, mint Margaret Thatcher, Jasszer Arafat vagy éppen Rupert Murdoch.
A kémes érdekességek mellett Le Carré szót ejt írói pályafutásáról, egy-két műhelytitokkal színesítve, valamint természetesen regényeiről, azok adaptációiról is mesél. Így egyebek között A kém, aki bejött a hidegről című moziról, amelyben Richard Burton alakította a főszereplőt.
Az önéletrajz címére viszont nemigen kapunk magyarázatot. Az azonban kiderül, hogy egy kamaszkori, igen bizarr emlékből fakad. Le Carré emlékei között ugyanis igencsak meghatározó volt, amikor egyszer elment apjával egy Monte Carlo-i sportklubba, ahol galambokat dugtak egy alagútba. Innen kiröppentek, majd felszállás után lelőtték őket. A túlélő galamboknak sem volt túl sok esélyük, mivel visszatérésük után újból az alagútba kerültek, majd jött a röptetés és a lövések.
A kémíró nem tudja, hogy ez a kép miért is kísérti ennyire régóta, de mint mondta, ezt majd az olvasó talán jobban meg tudja ítélni.