Egy tökéletes kémregény

Egyszerűen csak tökéletesnek tartják a rajongók, sőt a kritikusok is John le Carré az Egy tökéletes kém című regényét. Igazi mestermű a kortárs kémregények mesterétől, akinek persze titkosszolgálati múltja is sokat segítette a remekmű létrejöttét.

A legnagyobb kémregényíróként tartják számon John Le Carré-t, aki David John Moore Cornwell néven született 1931-ben. Öt-, vagy hatéves korában elhagyta édesanyja, akit ezután csak huszonegy évesen látott ismét. Közben apja nevelte így-úgy, aki pedig londoni alvilági kapcsolatokkal rendelkező, börtönviselt szélhámos volt. Ám ez és apja titkos, sötét ügyei saját bevallása szerint olyannyira hatással voltak Le Carré-ra, hogy elkezdett komolyabban foglalkozni a titkok természetével. Később több könyvének is a címszereplőjét apjáról mintázta. Így például az először 1986-ban megjelent Egy tökéletes kém főhősének szélhámos apját, Rick Pym-et is.
A nem éppen ideális körülmények között felnövő írónak így gyerekkora komoly hatással volt a pálya- valamint a műfajválasztásban is. Így lett a brit hadsereg hírszerzője, majd a brit titkosszolgálat, az MI5 ügynöke, később pedig a legelismertebb kémregény-író.
Leghíresebb kötetének, az Egy tökéletes kémnek a története szerint Magnus Pym, a középszintű diplomata és a brit hírszerzés embere eltűnt bécsi lakásából. Sokan azt gondolják, hogy átállt a szovjetek oldalára, ezért kíméletlen hajtóvadászat indul ellene. Hamarosan azonban kiderül, hogy Pym élete csupa titkok, amelyekről természetesen még a hozzá legközelebb állók is csak részleteket sejtettek, így a felesége, Mary, a munkatársa, Jack Brotherhood és tartótisztje, Pavel őrnagy is.
Közben pedig már három földrész titkosszolgálatai is Pym-et keresi, aki eközben egy tengerparti szállodában írja élettörténetét két meghatározó figura nyomán. Ezek közül az egyik az apja, a zseniális és elkötelezett svindler, a másik pedig egy rejtélyes férfi, akivel Svájcban hozta össze a sors.
Az Egy tökéletes kém sokak szerint nemcsak a legjobb kémtörténet, hanem a legjobb angol regény is a második világháború óta. A kötet pedig nemcsak Magnus Pym kettős ügynök titkos élete, megtévesztési képessége miatt érdekes, hanem mert a regény minden korábbinál hitelesebben mutatja be az író és apja kapcsolatát.