Kihirdették a Horváth Péter ösztöndíj jelöltjeit

Az idén hatodik alkalommal adják át a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére a Dr. Horváth Péter által 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. Az eredmény november 27-én kerül kihirdetésre, a díj nagy összegű pénzjutalom. Árfa János, korábbi díjazott művéről már jelent meg kritikánk, a jelöltek közül idén Balaskó Ákos szerzeményéről olvashatnak nálunk.

Kép forrása

Az ösztöndíj

A kiemelkedően jelentős pénzösszeggel járó irodalmi ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor emeritus, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója hozta létre. Munkássága elismeréseként a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének érdekében tett erőfeszítéseiért a magyar állam 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjjal, 2013-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztjével jutalmazta. 
A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, harmincöt évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin és a Litera.hu (Budapest), Kuratóriumát Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos és Szilasi László alkotja.

Kép forrása


Eredmények
Az ösztöndíj összege nettó hatezer euro. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra is. Az ösztöndíjat első ízben 2013-ban került kiosztásra, akkor Krusovszky Dénes lett a díjazott. 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Árfa János, két éve Bencsik Orsolya, tavaly pedig Závada Péter részesült az elismerésben. Áfra János akkor a Két akarat című alkotásáért kapta a díjat, korábban egy másik művéről, a Rítusról jelent meg nálunk kritikája. Az idei jelöltek közül Balaskó Ákos Tejsav című művéről olvashatnak nálunk.
Az ösztöndíjat idén is ősszel, november 23-án, ünnepélyes keretek közt, a sajtó jelenlétében adják át az Írók boltjában.  

Kép forrása

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított idei Top10-es lista
Balaskó Ákos (1984): Tejsav (Magvető)
Bartók Imre (1985): Jerikó épül (Jelenkor)
Csepelyi Adrienn (1984): Belemenés (Európa)
Fehér Renátó (1989): Holtidény (Magvető)
Németh Gábor Dávid (1994): Banán és kutya (FISZ)
Papp-Zakor Ilka (1989): Az utolsó állatkert (Kalligram)
Simon Márton (1984): Rókák esküvője (Jelenkor)
Szendi Nóra (1988): Természetes lustaság (Kalligram)
Szöllősi Mátyás (1984): Simon Péter (Európa)
Vajna Ádám (1994): Oda (Scolar)