Arany, a zeneszerző

Az Arany János Emlékév eseménysorozatának rendkívül izgalmas, eredeti állomásaként a Kello Kódex Kulturális Központban mutatta be közelmúltban megjelent Arany-lemezének zenei anyagát a Nana Vortex formáció. Hogy miképpen kapcsolódik a világzenei együttes Arany Jánoshoz, azon – mint oly sokan – a kulturális tér közönsége is meglepődött. 

Kép forrása

Arany-dalok
A Nana Vortex 2016-os debütáló albuma után idén ismét különleges nagylemezzel lépett a közönség elé. Ennek anyagából válogatva állt színpadra az együttes pénteken a Kello Kódex Kulturális Központban. A válogatás, illetve a zenei anyag érdekessége, hogy a Nana Vortex Arany János tíz dalát dolgozta fel. Pontosítanom kell, mert így kissé félreérthető a dolog: nem Arany-versek megzenésítéséről, vagyis inkább nem csak Arany versek feldolgozásáról van szó, hanem a szó szoros értelmében vett Arany-dalok előadásáról. Arany János ugyanis – mint azt nagyon kevesen tudják – dallamokat is komponált, melyeket a maga eredeti stílusában bont ki a zenekar. 
Tegyük hozzá, hogy a viszonylag kevés számú Arany-melódia mellett egyéb szövegeket, Petőfi és Arany verseit is megzenésítette a Nana Vortex. 

Kép forrása

Dal és örvény
Hogy idáig eljutottunk, érdemes talán arról is beszélni, hogy az együttes népzenei és világzenei alapokon szerveződő és a különböző zenei stílusokat sajátosan összekeverő, egyedi hangzásvilággal alkot eredetit. „Zenéjük eklektikus, amennyiben nem tud egy stílus mellett lehorgonyozni, és útkeresés, amennyiben nem kívánja a lezártság illuzióját sugallni; mégis összetéveszthetetlenül koherens, markáns formákon átszűrt sajátos világ. A zenekar nevében a 'nana' a zene metaforája a legelemibb és legősibb hangszerünkre, az éneklésre, dúdolásra utal. A vortex latinul örvényt jelent, amely a produkció zenei világában az egymásba hajló stílusok és hangulatok sokszínűségét sugallja” – írja róluk a Zenészszakszervezet által létrehozott Dalok.hu internetes zenei portál.
De magukról is hasonlókat mondanak: „Muzsikánk elsősorban a magyar népzenéből és a magyar világzene elmúlt harminc évéből táplálkozik, de igyekszik ezt a hagyományt – túl azon, hogy tudja, mit köszönhet neki – a járt utakat elhagyva is gazdagítani. A zene végső megformálásában kollégám, Boros Gábor volt segítségemre, aki a jazz és a klasszikus hip-hop gyökereihez visszanyúlva alakította a dalok világát… Ez így együtt: a Nana Vortex" – nyilatkozott a zenekarról Kaszap Atilla akit, és akinek zenésztársait többek között a Maszkura és Tücsökrajból, a zenekar énekesnőjét pedig a Tárkány Művekből ismerheti a közönség.

Kép forrása

Arany és bor
És, ha már ennyi mindent elsoroltam, hadd említsem meg azt is, hogy a közelmúltban megnyílt Kello Kódex Kulturális Központ, a hajdani Bányász mozi helyén kialakított kulturális tér egy sokoldalú, kicsiknek, nagyoknak egyaránt élményeket kínáló találkozóhely. Előtérben a szép- és gyermekirodalmi könyvesbolt működik, a színházteremben és egyéb kiselőadókban pedig különféle rendezvények kapnak helyet. 
A közelmúltban az Arany 2017 – „S mire nincs szó, nincsen képzet: / Az vagy nekem, oh költészet” című előadás, és az Arany emlékévtől függetlenül tartott, ám borkostolással egybekötött Krúdy-puzzle című esemény volt a Kódex kult-központ izgalmas rendezvénye. 

Kép forrása