Fejvesztve, szó szerint

Fejvesztve – amit John Scalzi legújabb könyvében tényleg szó szerint kell venni, ugyanis levágott fejekkel fociznak a harcoló játékosok… bár „csupán” a virtuális térben. A sci-fi-mester két FBI ügynöke újabb különös gyilkossági ügyet kap.

Kép forrása

A Vének háborúja sorozat után új szériát indított a sci-fi- és humor-nagymester John Scalzi. Az összeomló birodalom című kötetének magyar kiadása ráadásul a világpremierrel együtt jelent meg. Egy igazi, hamisítatlan űropera, ahogy azt már megszokhatták a Scalzi-rajongók.
A dimenzióugrás, fénysebesség, űrutazások, DNS-manipulált katonák mellett azonban Scalzinak más „világ” is létezik írói fantáziájában. Ez derül ki a sci-fi mester Bezárt elmék című politika thrilleréből. Persze ebből a kötetből sem hiányozhatnak a futurisztikus elemek, de alapvetően egy kezdő FBI-ügynöknek, Chris Shane-nek és tapasztalt társának kell megoldania egy gyilkossági ügyet.
Az amerikai szerző mindezen túl még egy újabb érdeklődési körét is megismerhetjük, legújabb regényében ugyanis az e-sportok kíméletlen világába vezet be minket, bevált FBI-os főhőseivel együtt.
A Fejvesztve című kötetben az úgynevezett hilketa egy pörgős, erőszakos sportág, amelyben a játékosok kardokkal és csatabárdokkal esnek egymásnak. A játék célja, hogy letépjék az ellenfél fejét, majd átjuttassák a gólvonalon. Ezt hús-vér testben élő sportolókkal lehetetlen lenne megcsinálni. De ebben a csapatjátékban „szrípiók”, vagyis robotszerű, Haden-szindrómások által vezérelt testek csapnak össze egymással, úgyhogy mindent szabad. Közben természetesen senkinek sem esik bántódása, a brutalitás viszont valódi. 
A közönség egyszerűen imádja.
Egészen addig, amíg az egyik játékos holtan nem esik össze a pályán. Természetesen egyből felmerül a kérdés, hogy vajon baleset történt vagy esetleg gyilkosság. A hadenesek ügyeivel foglalkozó FBI-nyomozók, Chris Shane és Leslie Vann kapja az ügyet és el is kezdik felderíteni az igazságot. Közben eljutnak az egyre népszerűbb hilketa sötét oldalára is, ahol vagyonokat lehet nyerni és veszíteni. Ráadásul a játékosok és a tulajdonosok mindent megtesznek a győzelemért, mind a stadionokban, mind a pályán kívül…