Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

Dimenzióugrás, fénysebesség, űrutazások, DNS-manipulált katonák – ezek közül a legtöbb fellelhető John Scalzi majd mindegyik történetében. Kivéve a sci-fi mester Bezárt elmék című politika thrillerében. Persze azért ebből sem hiányozhatnak a futurisztikus elemek.

Kép forrása

Az emberiség nagy útra indulva elhagyta a Földet és dimenzióugrásokkal felfedezi az űrt. Sőt egy új birodalmat alapít. Azonban ez a rendszer sem hibátlan, így hamar az összeomlás szélére kerül – ajánlottuk egy éve Az összeomló birodalom című John Scalzi kötetet, mely legújabb sci-fi sorozatának nyitó darabja.
Scalzi az ezekhez hasonló kihagyhatatlan sci-fijeiről, és leginkább a Vének háborúja szériájáról ismert világszerte, ám a minap némileg más oldalára is rátaláltunk. Mint kiderült: két Vének háborúja-kötet közti szünetben írt politikai thrillert. Igaz, futurisztikus elemekkel. Mindenesetre bizonyította, hogy az akciódús űroperák világán kívül is képes maradandót alkotni.
A Bezárt elmék című kötetben is jól érzékelhető Scalzi stílusa és ötletessége. A történet egy hotelszobában kezdődik, ahol egy ismeretlen férfi holttestét találja meg a rendőrség. Az egyenruhások még a helyszínen elfogják a feltételezett gyilkost, aki azonban semmire sem emlékszik. A furcsa eset után nem sokkal egy újabb bűntény történik. Az ügyeket a kezdő FBI-ügynök Chris Shane-nek és tapasztalt társának kell megoldania.
A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét. Az események ugyanis összefüggésben vannak egy frissen megszavazott törvénnyel, aminek értelmében az Egyesült Államok radikálisan csökkenti a Haden-szindróma által érintett emberek ellátására szánt összeget. Ez egyébként egy gyógyíthatatlan betegség, ami több millió amerikait fertőzött meg. Akik életben maradtak, azoknak elméje ugyan ép, ám elveszítették uralmukat saját testük felett. Az agyukba ültetett neurális háló segítségével tartják a kapcsolatot a világgal.
Az új törvény sokakat felháborít, ráadásul nemcsak a lakosság jelentős részét, hanem több nagyvállalat érdekeit is sérti. A betegséggel fertőzöttek közössége tiltakozásként tüntetéseket és sztrájkot szervez, akadnak azonban olyanok is, akik akár ölni is képesek...