Tankönyvek, kérdések, válaszok

A közelgő iskolakezdés miatt egyre komolyabb figyelem fordul a tankönyvellátás felé, s természetesen egyre több szülő keresi meg kérdéseivel a tankönyvek kiszállítását végző Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) munkatársait. A szülők legfontosabb kérdéseit összegyűjtve faggattuk ki a KELLO illetékeseit, hogy közzétegyük a válaszokat. Íme:

Ha nem jött meg a díjbekérő?

A tankönyvcsomag árát már nem az iskolában kell befizetni a könyvek átvételekor, hanem a minden tanuló számára postán kiküldött díjbekérőn. A július elején kiküldött díjbekérőket minden olyan családnak meg kellett kapnia, aki nem jogosult az ingyenes, tartós tankönyvre.
Előfordulhat, hogy a díjbekérő elkeveredett a postázás során, és ezért a családok nem kapták meg. Ilyen esetekben akár a KELLO-Infopontokon, akár az iskolában is kérhetnek pótdíjbekérőt a szülők, illetve az összes megyeszékhelyen működő Infopontra is bemehetnek befizetni.
A helytelen vagy elégtelen címzés miatt visszaérkező leveleket a Könyvtárellátó augusztus 21-ig kiküldi az iskolákba és a szülők ott elkérhetik.

Nem módosítható!
A Könyvtárellátónak nincs lehetősége arra, hogy a díjbekérőn szereplő tankönyvlistát módosítsa, mivel azt az iskola állította össze. Ezért a KELLO arra kéri a szülőket, hogy a díjbekérőn szereplő teljes összeget fizessék be, vagy iskolájuknál kezdeményezzék a módosítást.
A díjbekérő csekkjén a közlemények rovatban a befizető azonosítót kell írni. A diák neve, iskolája, stb. alapján a Könyvtárellátó nem tudja azonosítani a befizetést.  A befizető azonosító a díjbekérő fejlécében található.
Megtörtént már hogy a szülők nyaralás alatt, külföldről akarták intézni a befizetést. Ilyen esetben, azaz külföldről indított utalás esetén a megadott bankszámlaszám elé a Hu 86 betűjelet, illetve számot kell írni.
A tankönyvek árát iskolakezdési utalvánnyal is lehet rendezni a KELLO-Infopontokon, illetőleg a kijelölt postahivatalokban.

Határidő
A díjbekérő befizetési határideje augusztus 15., így a szülőknek elvileg addig kell átutalnia vagy befizetnie a tankönyvek árát. Ebben az esetben a KELLO igazolja az iskola felé a befizetést, és tanévkezdéskor egyszerűen átvehető lesz a tankönyvcsomag.
Aki a határidőről lemarad, az a későbbiekben is fizethet, de neki majd az iskolában a tankönyvek átvételekor kell igazolnia a befizetést.
Mindazonáltal a befizetési bizonylatot a biztonság kedvéért érdemes a tankönyvátvételig megőrizni, mert ha bármilyen azonosítási probléma felmerülne, azzal lehet igazolni a tankönyvek befizetését.

Tájékoztatás
Interneten, például a KELLO facebook felületén a Könyvtárellátó személyiségi okok miatt nem adhat felvilágosítást, ezért mindenkit arra kér a vállalat, hogy kérdéseivel, problémáival hívja a cég vevőszolgálatát, a 06/1 237-6900 központi telefonszámon.
Az elmúlt napokban előfordult, hogy a telefonálók azt tapasztalták, hirtelen megszakadt a vonal. A szülők úgy hihették, hogy az ügyintéző lecsapta a telefont. Erről azonban szó sincs. A Könyvtárellátó tájékoztatása szerint informatikai probléma adódott, amit a szakemberek rövid idő alatt kijavítottak. Remélhetőleg véglegesen.
További információkat szerezhetnek be az érdeklődők a következő felületeken:
A KELLO-Infopontok címe térképpel, e-mail-címmel megtalálható ezen a linken: http://konyv.kello.hu/rolunk/kello-pontok
Azt, hogy milyen utalványokat fogad el a Könyvtárellátó, itt megtekinthető: http://konyv.kello.hu/rolunk/utalvanyok-elfogadasa
A tankönyvcsekk befizetéseit fogadó postahivatalok listája itt tekinthető meg: http://konyv.kello.hu/rolunk/postahelyek
A KELLO Publikus Webáruházában – ezen a címen: http://webshop.kello.hu/ – tankönyveket, taneszközöket, és minden iskolakezdéssel kapcsolatos terméket lehet beszerezni.

A folyamatos és naprakész tájékoztatás érdekében pedig leginkább a Könyvkultúra Magazint érdemes felkeresni: http://konyvkultura.kello.hu/