Tudás, könyvtár, közösség

Változó olvasási- és változó könyvtárhasználati szokások mellett, változó könyvtári funkciókat ellátva működik Magyarországon csaknem négyezer könyvtár. A gyűjtemények egyre kevésbé hasonlítanak régi önmagukra, egyre kevésbé hatalmas könyvraktárak, és egyre inkább közösségi terek, információs bázisok, a tudás, a kultúra, a közösség értékeinek őrzői és továbbadói.
Erre a tényre hívja föl a figyelmet minden esztendőben az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata.

Találkozzunk a könyvtárban!

Az esztendők óta rendszeresen megszervezett eseményhez több mint ezer könyvtár több mint háromezer programmal csatlakozik. A látogatók száma is rendszeresen meghaladja a százötvenezer főt, s természetesen a könyvtárak minden esztendőben arra törekednek, hogy még többen csatlakozzanak a rendezvényekhez, és váljanak könyvtárhasználóvá.  
Az Országos Könyvtári Napok azt szeretné megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtárakban. Az akció egyik fő célkitűzése a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan személy elérése, akik mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás.
A könyvtárak szakmai szervezete 2006-ban tartalmilag és formailag is egységessé tette az október eleji napokat. Az egymásra épülő, valamennyi korosztály igényeire figyelő országos rendezvénysorozat a településeken működő könyvtárak szolgáltatásait igyekszik népszerűsíteni. Tavaly már csaknem négyezer programon, az ország nyolcszázhetvenhét településének, majdnem ezer intézményében kínáltak érdekes változatos programokat az érdeklődőknek.

Idén október 13-tól 20-ig rendezik meg az eseménysorozatot, amelynek arca Rúzsa Magdi, hívómondata pedig: Találkozzunk a könyvtárban!


Hogy tartós szolgáltatások szülessenek
A rendezvénysorozatra készülve hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.  Doncsev András, az NKA alelnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy félszáz kis falut leszámítva minden településen van könyvtár vagy nyilvános könyvtári szolgáltatást nyújtó hely. „Több mint 3700 nyilvános könyvtár van jelenleg Magyarországon, a látogatók száma 2002-ben 26 millió volt, azóta folyamatosan nő. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokon keresztül 2012 óta mintegy 1,3 milliárd forintot adott a könyvtári szakma részére” – fogalmazott a kulturális alap elnöke, hozzátéve, a rendezvénysorozat egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a könyvtárak és az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke az Országos Könyvtári Napokkal kapcsolatban leszögezte: „Napjainkban a korábbi évtizedektől eltérő könyvtárhasználat van kialakulóban, erre a könyvtáraknak nyitottnak kell lenniük.” És ez a nyitottság természetesen jellemzi a programokat.
Ramháb Mária, az országos programbizottság elnöke beszámolt arról, hogy még nem zárult le az idei regisztráció az eseménysorozatra, de az adatok bíztatóak, hiszen a programok száma 2600, a jelentkezett intézmények száma hétszáz felett van.
„Azt szeretnénk, ha az Országos Könyvtári Napok programjaiból tartós szolgáltatások szülessenek. Így lett a 3 év alattiakra odafigyelve bababaráttá a könyvtárak széles köre, és így vált általánossá az elektronikus információ-szolgáltatás is” – fogalmazott Ramháb Mária. Ebben az évben több mint ezerkétszáz felnőtt-, nyolcszáz kölyök- és háromszáz tiniprogrammal várják az érdeklődőket, az előadások, beszélgetések száma ezer körül lesz, csaknem félszáz játékot és vetélkedőt rendeznek.

Könyvtári Napok, Könyves Vasárnap
Az október 13-tól 20-ig tartó események témái a következők lesznek: Élő emlékezet, Múltunk értékei, Okoskönyvtár, Együtt az egészségünkért!, Olvas az ország!, Megosztott örömök.
A programok során a könyvtárak több településen kilépnek az épületből, az utcán, a plázákban szólítják meg az embereket és hívják fel a figyelmet az olvasás örömére.

A rendezvénysorozathoz gyerekprogramok is kapcsolódnak, mint például a Betűbuli című internetes totó, vagy a több száz csoport részvételével zajló, a tanév végéig tartó kölyök olvasóverseny. A felnőtteknek pedig olyan csemegék szólnak, mint az október 17-én Budapesten rendezendő közös versolvasó villámcsődület, vagy olvasás-staféta könyvtáraktól a könyvesboltokig.

A hagyományos Könyves Vasárnapot idén október 19-én tartják a könyvtári napok keretében, ekkor a könyvtárak országszerte rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal várják a látogatókat.
Az nagyszabású programsorozat október 20-án, Kecskeméten konferenciával zárul.

A könyvtárak a http://osszefogas.kjmk.hu honlapon regisztrálhatnak, ahol egyébként a részletes program is megtalálható.