Elérhetőbbé tenni a tudást

Péntek délelőtt Arany László Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) ügyvezető igazgatója előadásával, kezdetét vette a KELLO két napos, ingyenes nyílt napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A nyílt napon – a pénteki szakmai délelőtt után – délután és szombaton egész nap kedvezményes vásárral, és ajándékcsomaggal várják a KELLO munkatársai és a vállalat partnerei a szülőket, pedagógusokat, érdeklődőket.

Meghívni a szülőket és a pedagógusokat

Az ügyvezető megnyitójában kiemelte, hogy e rendezvény célja hagyományteremtő. A társaság a jövőben évről évre szeretné meghívni a szülőket és a pedagógusokat erre a „tanév kezdet könnyítő rendezvényre”. Hiszen a vásárral egybekötött két napos eseményen számos kedvezménnyel, széles tanszer- és taneszközkínálattal várják az érdeklődőket, így helyszínen beszerezhető minden, ami a tanévkezdéshez kell. Hangsúlyozta, hogy a KELLO fontosnak tartja, hogy teljes körűen tudja segíteni a pedagógusok munkáját. „Ugyanis a minőségi oktatás záloga a korszerű tanszer, taneszköz ellátás.”

Az ügyvezető beszélt a KELLO több évtizedes múltjáról és megújulásáról. Az 1991-ben, a könyvtárak színvonalas kiszolgálására, az olvasáskultúra fejlesztésére alapított cég, a 2013/2014-es tanévtől bevezetett állami tankönyvforgalmazás új rendszerének megfelelően – egyedüli állami könyvforgalmazóként, nonprofit jelleggel – az országos tankönyvellátást is biztosítja.

„A visszajelzések nagyon pozitívak az egyszerűbb, egycsatornás rendszerrel kapcsolatban” – fejtette ki Arany László Tamás.

Személyes kapcsolat
Idén ősszel már elmondható lesz, hogy az országban két intézményt is teljes körűen a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. szerelt fel taneszközökkel, a padoktól, a tornatermeken át a könyvtárig. Az egyik ilyen iskola Törökbálinton található, a másik, amely ősszel készül el pedig Szigetszentmiklóson. Kitért arra is, hogy együttműködésben a Nemzeti Kulturális Alapprogrammal több sikeres programban is részt vesz a KELLO.
„Ez az új arculat azt üzeni, hogy ez már más, ez már több, ez már sokkal-sokkal több, mint ami korábban volt” – emelte ki az igazgató. Hozzátette, hogy „Fontos az, amivel találkozik a felhasználó, így már ezzel az arculattal fogadjuk az érdeklődőket a KELLO-Infopontokban. Ezt láthatják a webshop felületére látogatók, illetve az új informatikai rendszert használó iskolák, de hamarosan a könyvtárak is.”

– mondta az arculatváltás kapcsán. A vállalat megújulásával kapcsolatban felhívta a figyelmet a Könyvkultúra online magazinra, illetve a társaság facebook oldalára is, egyúttal bejelentette, hogy hamarosan megújul a Kódex Könyváruház, amely a közeli jövőben barátságosabb, nyitottabb, korszerűbb környezetet biztosít majd a vásárlóknak. Hangsúlyozta az idéntől már országosan elérhető KELLO-Infopontok fontosságát, melyek az összes megyeszékhelyen megtalálhatók, s melynek budapesti irodája a Kódex Könyváruházban működik. Arra is felhívta a figyelmet: azzal, hogy személyes kapcsolatot biztosítanak a szülők számára, sokkal gördülékenyebben működik a kiszolgálás.


Átadni a tudást

A belvárosi Károlyi Palotában megrendezett nyílt nap szakmai délelőttjén Arany László Tamás megnyitója után is a tudásé volt a főszerep. Az előadók mindegyike arról beszélt, hogy miképpen lehet átadni, miképpen lehet hozzáférhetőbbé, elérhetőbbé tenni a tudást a gyerekek, vagy éppen a felnőttek számára.

Az előadások közül kiemelkedett Vitéz Gyöngyvér, egyszervolt.hu oktatás-fejlesztési igazgatójának bemutatója arról, hogyan működik a vállalkozás által kifejlesztett, az egyszervolt.hu felületén elérhető Okos Doboz. A készség-, képességfejlesztő digitális taneszköz a tantervhez kapcsolódó játékos feladatokat tartalmaz az 1-4. évfolyamok számára. Ugyancsak elgondolkodtató előadást tartott Mihályi Edit, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, logopédus a Radosza-gyűrűk gyakorlati tapasztalatairól. Az új játék elsősorban a kisiskolásokat segítheti az olvasás, betűvetés elsajátításában.  Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv – terjedelme, szerkesztettsége, belső logikája okán – az emberi gondolat legteljesebb formája. Ebben a tekintetben a könyv az emberi tudás csúcsteljesítménye. Olyan értékvilágot közvetít, amit nem közvetíthet semmi más, olyan élményeket kínál, amit nem pótol a film vagy az internet, olyan tudást hordoz, ami nem ismerhető meg másképp, csak éppen a könyvek által.

Az előadások alatt, illetve pénteken és szombaton egész nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Károlyi Palota udvarán kedvezményes tanszer- és taneszközvásárral, ajándékcsomagokkal várja a KELLO és a vállalat partnerei a szülőket, pedagógusokat.