Jelene az olvasásnak

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár nyolcvanötödjére szervezte meg országunk legfontosabb könyv-kulturális eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. Az öt napos rendezvényt, 2014. június 12-től 16-ig az ország nagyvárosaiban – és természetesen a fővárosban – is nagy érdeklődés övezi. Így, ha netán valamilyen egyéb dolgunk akad a Vörösmarty téren, számítsunk rá, hogy valóságos tömegeken kell átverekednünk magunkat ezen az öt napon, hacsak nem akarunk dolgunk végezetlenül hazakullogni.

Vadidegenek elegyedtek szóba
Mert büszke szívvel jelenthetem ki, hogy tömegekről beszélhetünk. Talán a jó promóciónak, a szép időnek, a tökéletes helyválasztásnak, avagy a dedikálásoknak köszönhető (esetleg az összesnek együttvéve), de tagadhatatlan, hogy a nap minden órájában, minden standnál találhattunk érdeklődőket, akik ráadásul vásárlók is. A kultúra és a könyvek szeretete pedig összeköti az embereket: szinte nem volt olyan ember, aki szó nélkül ment volna el a másik mellett a standok között sétálva. Vadidegenek elegyedtek szóba egymással egy-egy dedikálás alkalmával, sokszor szenvedélyes vitába bocsátkozva kedvenc karakterükről, avagy a regény várva várt folytatásáról. Ezekbe a vitákba pedig szíves örömest beszálltak a kitelepült kiadók munkatársai, tanúbizonyságot téve nemcsak különleges felkészültségükről, hanem a Könyv iránti szenvedélyükről is.

Vörösmarty Mihály lábánál
A Vörösmarty tér pedig, mint helyszínválasztás, egyszerűen tökéletes. Könnyen megközelíthető, mindenki számára közismert, és a nap minden órájában legalább egy negyedét, árnyék borítja. A tér közepén elhelyezett szobor pedig ideális hely pár percnyi pihenőre. És ha csak minden 5. ott üldögélő ember jön rá, hogy Vörösmarty Mihály lábánál pihent meg…! A hely különleges hangulatát az is garantálja, hogy óránként feltűnnek a legváltozatosabb nemzetiségű turistacsoportok. Őket pedig őszinte bámulattal tölti el, hogy országunk egyik fő terén nemcsak a szokványos szuveníreket veheti meg, hanem akár anyanyelvén íródott könyveket, legnevesebb költőink idézeteivel díszített képeslapokat, térképeket, de akár a nemzetünk legújabb találmányát, például a Radosza-gyűrűt is megtalálhatja. Mert szinte minden kiadó standjánál látható a könyveken kívül valami különlegesnek vélt szerkezet, ajándéktárgy, amelyet érdemesnek tartana arra, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson.

Valami kiválót
Az egész rendezvényből ez süt: az ott részt vevők valami kiválót akarnak megosztani a látogatókkal. Nem csak a pénz számít, nem csak a haszon – ezért is adják a kiadók minden könyvüket legalább 20%-os kedvezménnyel. A könyvek kultúráját akarják megosztani a kiadók az olvasókkal, és azt hiszem, immár bizonyított tény – hiszen több mint nyolc évtizede töretlenül zajlik mindez –, hogy pozitív visszhangra talál évről évre a próbálkozás. Aki átélte a téren azt a hangulatot, amit nekem volt szerencsém pénteken, az úgy hiszem, velem együtt megnyugodhat: nem kell attól tartani, hogy az e-könyvek, a tévé, avagy számítógépek átveszik a nyomtatott könyvek helyét. Van jövője a kiadóknak, van jövője az írásnak, és ami a legfontosabb, meggyőződhettünk, nemcsak jövője, de jelene is van az olvasásnak!