Ma éjjel: irodalom

MEGJELENT: 2016. március 31., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Több mint húsz budapesti helyszínen tartanak felolvasást kortárs és huszadik századi alkotók műveiből március 31-én az Irodalom Éjszakáján.

A helyszíneken ismert előadóművészek olvasnak fel huszonkét ország irodalmi alkotóinak műveiből; az esemény célja formabontó stílusban hozni közelebb az érdeklődőkhöz a világirodalmat.
Többek között a Katona József Színház társalgójában vagy más néven „színészbüféjében” Vajdai Vilmos olvas fel az Északi Tanács Irodalmi Díjával kitüntetett norvég író, Per Petterson Sodrásban című regényéből, míg a Földalatti Vasúti Múzeumnál Fullajtár Andrea tolmácsolásában hallható részlet Ondrej Neff cseh író Sötétség című művéből. A török irodalmat Orhan Pamuk A fehér kastély című műve képviseli, amelyből Papp Endre olvas fel a Projekt Galériában.
A Margó díjas Totth Benedek Holtverseny című regényéből Dér Zsolt olvas fel az Erzsébet híd egyik kábelkamrájában – itt korábban még sosem rendeztek irodalmi programot –, Dazai Oszamu (1909-1948) japán író Villon felesége című könyvéből pedig Pálmai Anna, Ujlaki Dénes és Tóth Anita ad elő a Katona József Színház színpadán. A Papnövelde utcai Ráth-ház pincéjében található régi pékkemencénél Mészáros Béla olvas fel az izraeli Etgar Keret Boldog boldogultak című regényéből.
Az este hét órától kezdődő, félóránként ismétlődő felolvasásokon a részvétel ingyenes, és nem igényel előzetes regisztrációt. A rendezvényt szintén ingyenes koncert zárja a Katona József Színház előcsarnokában, ahol a színészek hiphop-, rap-, valamint reggae számokat adnak Máthé Zsolt slam-poetry szövegeivel.
Megosztás