Irodalmi happening formabontó stílusban

Olvasó ember számára nem jelent sokat az a kifejezés: irodalom éjszakája. Aki szeret olvasni, annak szinte minden éjjel az irodalom éjszakája. Csakhogy az Irodalom Éjszakája, így, nagy betűkkel, az valami egészen mást jelent. Szinte elképzelhetetlen, hogy annyi kötetbe lapozzunk bele egyetlen éjszaka alatt, mint amennyibe itt belekóstolhatunk. Érdemes lesz tehát ébern tölteni március 31-ének éjszakáját.

Élményszerű közelségben a világirodalom

A szervezők szerint a tervezett irodalmi happening formabontó stílusban hozza élményszerű közelségbe a világirodalmat. Az Irodalom Éjszakája valójában nem más, mint egy nyilvános felolvasás-sorozat, különböző attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken.  
Az irodalmi sétának huszonkét állomása lesz, részben talán azért, mert a kezdeményezés huszonkét európai kulturális intézet és nagykövetség bevonásával jött létre.
A kortárs világirodalom iránt érdeklődő, álmatlan közönségnek más dolga nem lesz, mint kedve szerint végigjárni a helyszíneket, s ott bele-belehallgatni egy-egy remekműbe.
A felolvasásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. Fontos azonban tudni, hogy minden helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel, s a felolvasások fél óránként ismétlődnek. Az első szövegrészletek felolvasása este hét órakor kezdődik, az utolsó kör fél tizenegykor ér véget.
Viszont érdemes úgy szervezni a programsétát, hogy az utolsó felolvasás valahol a Katona József Színház közelében érje az érdeklődőt, mert fél tizenegykor ott kezdődik a program záróeseménye, egy parádés slam-poetry koncert, amelyen a színészek hiphop-, rap-, illetve reggae-számokat adnak elő.

Ismeretlen helyszíneken
A projekt az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre, Budapest fővárossal együttműködésben, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere – mint azt már a záró koncert helyszíne alapján is sejthettük – a Katona József Színház.
A szervezők úgy gondolják, érdekes és izgalmas program lehet egy olyan irodalmi este, amelyen az irodalmi programokat kiszakítják megszokott közegükből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozzák. Nem is akármilyen mozgásba. Az este folyamán ugyanis a résztvevők felfedezhetik Budapest kevéssé ismert arcát, a nagyközönség számára általában nem látogatható helyszíneket végigjárva a Katona József Színház színészeinek igényes tolmácsolásában, olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak.
Mindent összevetve: valóban izgalmasnak ígérkezik a kezdeményezés.

Sorskérdések
Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője és Irodalom Éjszakája kurátora a rendezvény honlapján mindezekhez hozzá teszi: „A válogatáskor igyekeztem aktuális problémákat középpontba helyezni, a művek vagy szövegrészletek többnyire sorskérdéseket feszegetnek, amelyek egy másik országban vagy világrészen élő ember életének is alapkérdései. A XXI. század embere – éljen bárhol, akármilyen kultúrában, Európában vagy azon túl – feldolgozatlanul cipeli saját történelme traumáit, viszi tovább megkövesedett tradícióit, elfojtott félelmeit és sötét vágyait egy modern kori civilizációban, amelyben élni olykor nyomasztónak és abszurdnak tűnik, máskor fájdalmasan és kilátástalanul szép, néha pedig meglepően vidám.
Szeretném, ha a szövegek a színészek előadásában odabilincselnék a hallgatóságot a székekhez. Ne lehessen szabadulni tőlük, okozzanak nyugtalanságot, avatkozzanak bele a hétköznapokba, hagyjanak nyomot a lélekben. Örülnék, ha a magyar hallgatóság nem tőle távol élő, idegen lények egzotikus történeteiként fogná fel az elhangzó írásokat, hanem ha úgy hallgatná, mint sajátját, amelyhez köze van, amelynek maga is átélő s alakító részese. Ha együtt emlékeznénk arra, hogy ezen a bolygón, származástól, múlttól, hittől és tradícióktól függetlenül mindannyian törékeny, esendő emberek vagyunk, és ez a világ a közös hazánk.”