Magyarok a Brüsszeli Képregényfesztiválon

MEGJELENT: 2015. szeptember 4. | SZERZŐ: Rácz András

Bár itthon a képregényt még mindig széleskörű értetlenség övezi, Belgiumban – no, meg Franciaországban, Hollandiában, vagy éppen a németeknél – elismert művészeti irányzat, önálló irodalmi szubkultúra. Arrafelé nem gondolja azt senki, hogy a képregény olvasó egy képeskönyvet lapozgató gyermeklelkű analfabéta, de még azt sem feltétlenül állítják a képregényekről, hogy azok egyfajta utat jelentenek a valódi könyvek felé. Egyszerűen úgy vélik, hogy a komik az önkifejezésnek, illetve a történetek befogadásának egy sajátos, és nem is feltétlenül kényelmesen járható útját kínálja.

Az egyik legrangosabb fesztivál

De akármit is gondoljunk a képregényekről, az mindenképpen a hazai alkotók elismerését jelenti, hogy az idén első alkalommal a magyar képregényművészet is képviselteti magát a 2015. szeptember 4. és 6. között megrendezendő Brüsszeli Képregényfesztiválon. A háromnapos rendezvényen a Brüsszeli Balassi Intézet meghívására három magyar képregény rajzoló és egy író vesz részt.
A Balassi Intézet Brüsszel és az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége által (EUNIC) közösen szervezett bemutatkozón rendkívül színes program várja a látogatókat: többek között megtekinthetnek egy kiállítást magyar alkotók munkáiból, együtt rögtönözhetnek a magyar rajzolókkal, illetve meghallgathatnak egy izgalmas előadást a kelet-európai képregény jellegzetességeiről.
A dolog annál is jelentősebb, mert Belgium a második legrangosabb európai képregényfesztiválnak ad otthont.

Író és szervező
A magyar meghívottak közül talán a legsokoldalúbb szereplő Bayer Antal író, fordító és kritikus, aki 2005-ben egyik kezdeményezője volt a Magyar Képregény Szövetség megalapításának és a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak, amelyet azóta is évente megrendeznek.
Közéleti szerepvállalásai mellett több ismert képregénysorozatot fordított magyara. Ezek közül a legnépszerűbb a közelmúltban megjelentetett Asterix sorozat, amely azonban nem tévesztendő össze az ugyancsak zseniális fordítói munkával készült, jó harminc évvel ezelőtt kiadott, újvidéki Asterix sorozattal.
Az író, fordító 2008-ban Alfabéta-díjat nyert A Gemini-jelentés című képregény forgatókönyvéért. A közelmúltban pedig a szervezés mellett saját anyaggal is részt vett egy az első világháborúra emlékező lengyel vándorkiállítás anyagainak elkészítésében. Bayer Molnár Ferenc első világháborús haditudósításainak alapján állított össze képsorozatot a lengyel kiállításhoz.
Bayer Antal több nemzetközi fesztiválon és konferencián képviselte már a magyar képregényt: Romániában, Finnországban, Lengyelországban, Izraelben és Franciaországban.

Grafikusok
A meghívott grafikusok képviselik a magyar képregényalkotók csapatának vizuális élményekért felelős derékhadát.
Fritz Zoltán a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport tagja, 2004 óta jelennek meg rendszeresen képregényei. Jelenleg egy kreatív ügynökség grafikai és animációs részlegét vezeti, miközben aktív tagja és egyik ügyvivője a Magyar Képregény Szövetségnek, ahol fő tevékenységi köre a kiállítások és képzések, valamint a Comic Jam képregényes rögtönzési programok szervezése. 2011-ben Korhelyhajhászat című rövid képregényével Alfabéta-díjat nyert. 2015-ben szerzői kiadásban jelentette meg képsorainak egy gyűjteményét. A szövetség képviseletében korábban Görögörszágban, Lengyelországban, Csehországban és Franciaországban vett részt képregényfesztiválokon.
Tondora Judit izgalmas területen szerzett diplomát: vizuális antropológiával foglalkozik. Szabadúszó képregényrajzolóként és illusztrátorként, elsősorban külföldi kiadóknak dolgozik, munkáit az Egyesült Államokban, Indiában és Ausztráliában is közlik.  Legújabb képregényes munkája a Trail című sorozat a Cloud9Comix megbízásából.
A csapat legfiatalabb tagja Erhardt Domonkos 2011-ben csatlakozott az 5Panels alkotócsoporthoz. Néhány képregénye a csapat által kiadott antológiában és az EpicLine havi képregénymagazinban jelent meg. A Magyar Képregény Szövetség friss tagja, főként a Comic Jam rögtönzésekben jeleskedik.


Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email