Kitüntetik a krimi királyát

Az egyik leghíresebb brit kémregényíró John le Carré kapja idén a százezer euróval (harminchárommillió forinttal) járó Olof Palme-díjat, egyúttal az író bejelentette, hogy az összeget az Orvosok határok nélkül humanitárius szervezetnek utalja át.

Kép forrása

John Le Carré, az Ügynök a terepen, a Suszter, szabó, baka, kém vagy a Kém, aki bejött a hidegről szerzője nagyon ritkán fogad el bármilyen elismerést, irodalmi díjra pedig elvből nem pályázik. Az Olof Palme-díjat évente ítélik oda olyan embernek, aki „rendkívüli eredményeket” mutat fel a néhai svéd miniszterelnök szellemében végzett tevékenységével.
Korábban mások mellett az amerikai kormány vietnámi háborús titkosszolgálati tevékenységéről szivárogtató Daniel Ellsberg is megkapta a díjat, amellyel a szerző kiemelkedő eredményeit ismerték el „a rasszizmusellenesség, az emberi jogok, a nemzetközi megértés, a béke és a közös biztonság bármely területén.”
A szervezők közleményben jelentették be John le Carré elismerését. A nyolcvannyolc éves írót külön méltatták „az egyén szabadságával és az emberiség alapvető kérdéseivel foglalkozó, irodalmi megfogalmazásban nyújtott vonzó és humanista véleményformálásáért.” Műveiben „felhívta a figyelmet a nagyhatalmak cinikus hatalmi játékaira, a multinacionális vállalatok kapzsiságára, a korrupt politikusok felelőtlenségére, amellyel egészségünkkel és jólétünkkel játszanak.” 
Az 1986-ban meggyilkolt svéd kormányfő emlékére alapított Olof Palme-díjat viszonylag ritkán kapják meg írók. Az egyedi szemléletmódú színdarabíró, későbbi cseh elnök Vacláv Havel 1989-ben vehette át az elismerést. Carsten Jensen dán regényíró 2009-ben, Roberto Saviano olasz író pedig 2011-ben lett díjazott. A negyedik író, John Le Carré január 30-án veheti át a díjat Stockholmban.