Kifogyhatatlan kémsztorik

Világpremier: megjelent az egykori kém, John Le Carré az Ügynök a terepen című új könyve, melyben ismét bebizonyítja, hogy vészterhes korunkat senki nem ismeri nála jobban.

Kép forrása

„Nagyon okos kémregény – röviden így lehet jellemezni és ajánlani John le Carré Kettős szerepben című kötetét” – írtuk legutóbb, amikor az egykori kém egyik sikerkönyvéről írtunk. E jelző pedig amolyan kőbe vésett kijelentés is lehet, legyen szó John Le Carré bármely kötetéről, hiszen a legújabb történetét is éppen így jellemezhetjük. Az Ügynök a terepen című sztori a világpremierrel egy időben került a magyar könyvesboltok polcaira.
A történet főszereplője Nat, az angol titkosszolgálat negyvenhét éves veteránja, aki már úgy érzi, hogy operatív ügynöki munkájának vége, ideje átadni a terepet a fiataloknak. Hosszú évek után hazatér Londonba, ahol már felesége is nagyon várta. 
Nem szakad el azonban a hírszerzéstől, hiszen a moszkvai központból érkező egyre komolyabb fenyegetéseknek köszönhetően új feladatot kap. Megbízzák az egyik halódó londoni alállomás, a Menedék irányításával. Feladata nem egyszerű, mivel egy kissé szedett-vedett csapatot kap, melyből csak a fiatal Florence-re támaszkodhat igazán, aki az egyetlen tehetségesnek tűnő tiszt. Florence már egy ideje figyeli az orosz részleget, ráadásul beszervezte kiábrándult szeretőjét egy orosz irányításra nagy befolyással bíró ukrán oligarcha mellé.
Nat munkája mellett hobbijának, a tollaslabdának is él, ráadásként, ahogy a kémkedésben, úgy ebben is igazi született tehetség. Állandó hétfő esti játszmáin ellenfele a fiatal, egyedül élő Ed. A fiatal tollaspartner annak ellenére, hogy kissé magába forduló, markáns véleménye van az aktuálpolitikáról. Képtelen ugyanis elhinni, hogy honfitársai megszavazták a Brexitet, de emellett ki nem állhatja Trumpot. Mindezeket tetézi, hogy utálja munkáját, amit egy – szerinte – lélektelen médiaügynökségnél végez. Mégis, mindezek ellenére Ed lesz az, aki Natet, a feleségét és Florence-t a politikai düh olyan útjára tereli, ami mindannyiuk életét veszélybe sodorja. 
Az Ügynök a terepen egy lankadatlan feszültséggel felépített, hol szívszaggató, hol sötét humorban bővelkedő történet, amely hátborzongató portrét fest a világ működéséről. Újabb kötetében pedig John le Carré ismét bebizonyítja, hogy vészterhes korunkat senki nem ismeri nála jobban.