Hajrá novellisták

A rendszerváltozás, valamint a Magyar Napló folyóirat indulásának harmincadik évfordulója alkalmából novellapályázatot hirdet a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség. A művek leadási határideje július 31.

Kép forrása

A Magyar Napló közleménye szerint a pályázat célja olyan novellák megalkotása, amelyek hőseik sorsában és a társadalmi élet jelenségeiben megmutatják az 1989-1990-es rendszerváltozást, akár az azt közvetlenül megelőző vagy az azóta eltelt időszak társadalmi változásait, kulturális, morális tendenciáit határokon belül vagy kívül.
A szerkesztőség szóközökkel együtt maximum húszezer karakteres prózai műveket vár. A pályázaton állampolgárságtól függetlenül bárki indulhat magyar nyelvű, új, egészében és részleteiben is publikálatlan novella beadásával. Egy személy csak egy pályázatot nyújthat be.  
A pályázóknak a jeligét a kéziratot tartalmazó borítékon és a kéziratpéldányon kell feltüntetni. A jelentkezőknek a műveket A4-es papíron, számítógéppel gépelve, kinyomtatva, jól olvasható formában, három példányban kell eljuttatniuk a Magyar Napló Kiadó címére. A borítékon minden esetben szerepelnie kell a Novellapályázat 2019-nek.
Az első helyezett háromszázezer, a második kétszázezer, míg a harmadik százezer forintos pénzjutalomban részesül.
A beadott műveket írókból, irodalomtörténészekből és szerkesztőkből álló bírálóbizottság értékeli. Mint írják, a zsűri a beérkezett pályaművek színvonalától teszi függővé, hogy kiadja-e az első díjat és a Junior-különdíjat. 
Az eredményhirdetés várhatóan november 22-én lesz.

Most azután pennát (számítógépet, mobiltelefont) ragadhat minden magában kisebb-nagyobb tehetséget hordozó irodalmár, uccu neki jöhetnek a remekművek. Mostanában – bizonyos előkelőbb körökben – ugyanis egyre divatosabb írónak lenni (képzelni) önnön magunkat. Persze ki tudja, a marsallbotot sokan ott hordozzák titkon a zsebükben, csak elő kell venni – aztán kis képzavarral – tintába mártani és máris megszületik az új Tolsztoj Leó, vagy éppen Rabindránth, a füredi Tagore sétányról.

S, hogy el ne felejtsük: a laptopunk díszítése feltétlenül harmonizáljon a tavaszi-nyári-őszi-téli kollekcióval, ha éppen soros iró-olvasó találkozóra készülünk, ahol kegyesen fogadjuk lelkes olvasóinkat, akik ájult gyönyörrel isszák szavainkat. 
A tréfát félretéve: tollra magyar, hív a hírnév!