Maigret nyomozva nyaral, nyaralva nyomoz

Maigret nyaralni megy – na, persze az lehetetlen, hogy a pihenés idején ne akadjon valami nyomozni való. Maigret felügyelő rajongói garantáltan nem fognak csalódni a Maigret nyaralni megy című klasszikus történetben sem, amely most jelenik meg először magyarul.

Kép forrása

Újra nyomoz a világ egyik leghíresebb nyomozója, hamarosan ugyanis megjelenik Georges Simenon, belga író Maigret és a vérfoltos öltöny című könyve is – írtuk két éve a kötetről, amit azóta már olvasók sokasága lapozott rongyosra. Az önéletrajzi ihletésű és valós eseményeken alapuló könyv után pedig nem sokkal később már a Maigret és az egyes számú zsilip című történetet ajánlottuk. A belga író Maigret sztorijai azonban kifogyhatatlanok, pontosabban akad még, amivel nem találkoztunk. 
Agyafúrt nyomozónk ezúttal nyaral indul. Már amennyire ez megtörténhet: hiszen jogos lehet a kérdés, hogy képes-e erre egy ilyen éleslátású, folyamatosan az agyát pörgető nyomozó. Nagyjából sejthető is a válasz: nem! Nem teljesen!
A történetben valóban nyaralni indul Maigret, ám Madame Maigret nyaralásuk harmadnapján heveny vakbélgyulladással kórházba kerül Les Sables-dOlonne-ban. Nyomozónk természetesen szorgalmasan látogatja minden nap azonos időben a kisvárosi klinikán. Egy napon azonban valaki egy titokzatos üzenetet csempész a zsebébe. Az ismeretlen ebben arra kéri, hogy szánja meg a tizenötös szobában fekvő beteget.
Maigret-t persze hajtja kíváncsisága és kideríti, hogy ki is lehet a rejtélyes beteg. Nos, egy fiatal lány, aki azonban meghal. Nemsokára viszont az is kiderül, hogy két nappal korábban a lány sógora, a kisváros tiszteletben álló orvosa ugyancsak halálos balesetet szenvedett. A furcsaságok persze nem hagyják nyugodni Maigret-t, beindulnak agya fogaskerekei, hiszen noha pihen, nyaral, mégis szüksége van a jól megszokott agytornára. Miközben a parti sétányt járja, benéz egy vendéglőkbe, a könnyű fehérborokat iszik, figyeli a bridzselőket, természetesen látogatja Madame Maigret-t, egyre jobban belemerül a nyomozásba…