Zsilipel Maigret felügyelő

Újabb ügyben nyomot Maigret felügyelő: augusztusban érkezik legújabb története magyarul. Georges Simenon természetesen ebben a könyvében is egy különleges ügyet adott nyomozójának.

Újra nyomoz a világ egyik leghíresebb nyomozója, hamarosan ugyanis megjelenik Georges Simenon, belga író Maigret és a vérfoltos öltöny című könyve is. A kötet önéletrajzi ihletésű, valós eseményeken alapul – írtuk mindezt alig pár hónapja. Most pedig már egy újabb Maigret megjelenésről tudunk hírt adni. A kiadói ígéretek szerint ugyanis augusztus 16-án érkezik a magyar könyvesboltokba is az új Maigret-sztori, Maigret és az egyes számú zsilip címmel.
Míg a vérfoltos öltöny című könyvben főhősünk egy puszta véletlennek köszönhetően csöppent bele egy érdekes nyomásba, addig az egyes számú zsilipben egy felkérést kap arra, hogy derítse ki az igazságot. A történetben két férfit halásznak ki a Szajnából: az öreg tengerész Gassint, aki csak véletlenül esett a vízbe, de persze azért, mert szokás szerint részeg volt. A másik férfi azonban egy gazdag kereskedő, Émile Ducrau, rá azonban egy késsel támadtak rá a parton. Az eset után viszont azt állítja, hogy ő bizony nem ismerte fel a tettest. Másnap a helyszínre érkezik Maigret, akinek a sebesült a segítségét kéri a támadó felkutatásához. Maigret hamar megkedveli a keménykötésű, nyers modorú férfit, és elhatározza, hogy utánajár az ügynek.
Közben azonban holtan találják Ducrau fiát, aki egy levelet őrzött. Ebből kiderül, hogy ő támadt az apjára. A felügyelő azonban érzi, hogy másfelé kell keresnie az igazságot. Szokás szerint alaposan bejárja a helyszínt a nyomozás során, és Lucas segítségével próbálja kibogozni az ügy szálait az uszályok kikötőjének zárt világában.
Georges Simenon az új nyomozás során is bizton bizonyítja írói nagyságát, amit francia pályatársa, Frédéric Dard csak úgy jellemzett: „Picasso előtt máshogy festettek. Trenet előtt máshogy énekeltek. És Simenon előtt máshogy írtak”.