Maigret újra nyomoz

Újra nyomoz a világ egyik leghíresebb nyomozója, hamarosan ugyanis megjelenik Georges Simenon, belga író Maigret és a vérfoltos öltöny című könyve is. A kötet önéletrajzi ihletésű, valós eseményeken alapul.

 

„Simenon regényei súlyosak, tömörek, hihetetlenül változatosak, és olyan frappánsak, mint a jó popdalok” – hangsúlyozta Georges Simenon-ról Luc Sante, belga író és kritikus. Erről pedig bárki meggyőződhet, elég csupán elolvasni – Poirot és Miss Marple mellett – a leghíresebb krimi főszereplő, Maigret főfelügyelő bármelyik történetét. Akár a Maigret és a vérfoltos öltöny címűt, mely május közepén kerül a magyar könyvesboltok polcaira.

A történetben egy brüsszeli kávézóban gyanús alakra figyel fel Maigret főfelügyelő, a férfi ugyanis ezerfrankos bankókat számolgat. Természetesen követni kezdi, sőt az amszterdami vonatra is felül mellé. Kíváncsisága miatt észrevétlenül elcseréli a bőröndjét, ami nem várt fordulatot hoz. Amikor ugyanis az ismeretlen rájön a cserére, egy brémai zugszállóban főbe lövi magát. Maigret-t ezt követően bűntudat gyötri. Nem érti ugyanakkor, hogy miért lesz öngyilkos valaki, akitől csak egy ócska öltönyt loptak el? Vajon egy régi vérfolt miatt?

A főfelügyelőt a gyorsan pergő nyomozás Brémából Párizsba és Reimsbe, majd a belga Liège-be, Simenon szülővárosába is elviszi. Csakhogy valaki mindig, mindenütt egy lépéssel előtte jár...

A Maigret és a vérfoltos öltöny az egyik legkorábbi Maigret-történet, ami önéletrajzi ihletésű, valós eseményeken alapul.

Simenon-t, a XX. század egyik legtermékenyebb íróját leginkább Maigret-történeteivel kötik össze. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mennyire jelentős és valóban termékeny író is volt. Naponta képes volt akár hatvan-nyolcvan oldalt is írni. Közel kétszáz regényt, több mint százötven novellát, néhány önéletrajzi művet, számos cikket és rengeteg ponyvaregényt írt. Mindezt két tucat álnéven. Műveiből összesen közel másfél milliárd példányt nyomtattak. Ebből hetvenöt regényben és huszonnyolc novellában Maigret nyomoz. A sorozatban az első regény, a Pietr-Le-Letton (Pietr, a lett) 1931-ben, az utolsó, a Maigret et M. Charles (Maigret és Monsieur Charles) pedig 1972-ben jelent meg. A Maigret regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, sőt jó néhányból film is készült. Már ráadásul 1932-ben is Az útkereszteződések éjszakája címmel. A tervek szerint hamarosan újabb Maigret-történetekből lesz filmes változat, a címszerepben Rowan Atkinson-nal, akit a legtöbben Mr. Beanként ismernek.