Újra lázadnak a hangok

A legszínesebb és legváltozatosabb darabja a Vének háborúja sorozatnak, talán most éppen ezért is jelenik meg október végén újra John Scalzi a Lázadás hangjai című kötete.

John Scalzi a Vének háborúja szériában egy olyan világot teremt, melyben az emberek már űrbéli gyarmatokon élnek. Közben pedig kegyetlen harcokat folytatnak újabb gyarmatokért a Gyarmati Véderő vezetésével. Minderre azért van szükség, mert az erőforrások szűkösek, ráadásul a lakható bolygókból kevés van. Emiatt igen szigorú szabályok alapján lehet csak kivándorolni a Földről. Sokan játsszák ki a korlátozást azzal, hogy elérve a hetvenöt éves kort, bevonulnak katonának. Két év frontszolgálat után ugyanis jelentősen jutalommal letelepedhetnek valamelyik kolónián. De nemcsak ezért tűnik csábítónak ez a lehetőség, hanem azért is, mert a közvélekedés szerint a Gyarmati Véderő valamilyen módszerrel meg is fiatalítja az embereket, hiszen öregekkel nem lehet harcba indulni.
John Perry a hetvenötödik születésnapján ezért előbb meglátogatta a felesége sírját, majd belépett a hadseregbe. Ekkor azonban még egyáltalán nem sejtette, hogy milyen megpróbáltatások, csaták és veszélyek előtt áll.
Izgalmas kalandok várnak az olvasóra, ráadásul nem is egy, hiszen John Scalzi az alapsztorit sorozattá bővítette. A széria Az Árnyékszövetség, a Szellemhadtest, Az utolsó gyarmat, a Bezárt elmék, a Lázadás hangjai és a Zoe története című kötetetekkel teljes. Ezek közül talán a legszínesebb a Lázadás hangjai, amely új kiadásban jelenik meg október végén Scalzi legutóbbi magyarul megjelent, Vörösingesek című kötete után.
A Lázadás hangjaiban a Föld lakói már tudják, hogy a Gyarmati Szövetség szándékosan eltitkolta előlük az univerzum veszélyeit, valamint, hogy generációk óta védelmezik az anyabolygót különféle idegen fajokkal szemben. Ezt persze nem puszta hazafiasságból teszik, hanem azért, mert mindennél jobban szükségük van a katonai utánpótlásra. Ezt pedig egyedül a Föld tudja megadni. Perrynek köszönhetően azonban a titkok már nem titkok többé.
Közben új fajok jelentek meg és alkottak egységet, elsősorban a Gyarmati Szövetség ellen. Tagjaik közt szeretnék látni a Földet is, amelynek vezetői elárulva érzik magukat, és már nem tudják, hogy kiben bízhatnak. Azonban választaniuk kell. Eközben a Gyarmati Szövetség működése is veszélybe kerül, sőt hamarosan a tét már az egész emberiség jövője lesz.
Bevetik így a B csapatot Harry Wilson hadnagy vezényletében. Azt a csapatot, amelyik talán a harctéren nem a legjobb, de a váratlan és kiszámíthatatlan helyzetekre mindig talál megoldásokat. Az alakulat küldetéseiről szól A lázadás hangjai, amit John Scalzi először digitálisan, epizódok formájában jelentetett meg, majd sikerét követően könyvként is kiadott.
A történetből nem hiányoznak az izgalmas kalandok, a fordulatok, a rejtélyes cselekmények, ahogy a szerepelők humora sem.