Mágiamáglya

Bizony jól el vannak látva hírekkel, eseményekkel, újdonságokkal a Harry Potter rajongók. Alig, hogy megünnepelhették a sorozat filmes változatának huszadik születésnapját, máris újabb izgalmak borzolhatják jó- és rosszkedvükért felelős idegpályáikat. Lehet immár Potter-zarándokutat szervezni, varázsigéket telepíteni a telefonra, de leginkább föl lehet háborodni azon, hogy egy amerikai lelkipásztor Harry Potter könyvégetést szervezett.

Kép forrása

Zarándokút Harry Potter földjére

A mai 40-es, 50-es generáció nagy hálával gondolhat J.K. Rowlingra, aki Harry Potter regénysagájával elérte, hogy a gyerekek újra megkedveljék az olvasást. Így történt ez Magyarországon is, a mai 20-as, 30-as nemzedék a varázslótanoncok fantasy regényei révén jutottak el később a magas irodalomhoz is akár, Harry Potter pedig – a könyvnek és filmnek egyaránt – köszönhetően brutális kultuszmű lett. A femcafe.hu oldalán a héten jelent meg egy cikk arról, hogy a megszállott HP-rajongók már nemcsak könyvek és filmek mentén ragaszkodhatnak kedvenc hőseikhez, de „leróhatják hódolatukat” a történet-sorozat különféle helyszíneinek felkeresésével. A Potter-zarándokoknak amolyan útikalauzt kínál tehát a FemCafé, s így elárulja, hogy számos helyszín várja őket. Ezek között természetesen azok az angliai helyek találhatók, ahol a filmet forgatták. Akinek pénztárcája engedi és nekivág ennek az irodalomtörténeti kortárs zarándokútnak, annak talán Londonban kell kezdeni, legalábbis  femcafe.hu szerint, ahol is legyen az első állomás a Leadenhall piac, egy impozáns épületegyüttes a szigetország fővárosában, mely a filmbéli Abszol út helyszíne. Ezt követően folytatódhat a kirándulás, melynek során – mint a cikkben olvasható – feltétlenül útba kell ejteni a következő állomásokat: a a Kings Cross vasútállomást, a Londontól 150 kilométerre lévő Gloucester székesegyházat, a Roxfort Expresnek utat adó Glenfinnan viaduktot, Oxford csodás építésű könyvtárát, a Harry Potter széria első két részének otthont adó Alnwick kastélyt, a Cliffs of Moher sziklákat, ahol a történet fontos eseményei zajlottak, az edinburgh-i Elephant House kávézót. Az utazás nem zárulhat máshol, mint a Warner Bros angliai filmstúdiójában, ahol a filmszéria minden részéről találnak díszleteket, „kegytárgyakat” a rajongók.

Kép forrása

Varázsigék telefonra

Izgalmas telefonos trükköt is felfedeztek a Potter-rajongók, sőt trükkök egész sorát, hiszen a dolog tulajdonképpen csak a telefontulajdonos fantáziáján múlik. Egy Twitteren terjedő video szerint az iPhone, mind az Android felhasználóknak elég annyit mondaniuk, hogy „Lumos!” és lőn világosság, máris működésbe lép a telefon zseblámpa funkciója.

Akinek iPhone-ja van, indítsa a varázslatot egy „Hey, Siri”-vel, aztán mondhatja is a varázsigét, hogy felkapcsolódjon a telefon vakuja. Természetesen a kikapcsolás is varázsszóra megy. Ha már nincs szükség a fényre, elég, ha a „Lumos” ellenigéjét kiáltja a tulajdonos: „Nox”. És lőn sötétség…

De amennyiben androidos telefonra szeretne valaki hasonló mágiát, arra is van lehetőség. A Google asszisztens segítségével könnyedén alkalmazható számos varázsige. Ráadásul egy csomó rejtett parancsra is hallgatni fog a mobil. Érdemes kipróbálni, vajon mi történik a, ha elhangzik az „I solemnly swear that i am up to no good” (azaz: „Ünnepélyesen esküszöm, hogy rosszban sántikálok”) vagy a „Mischief managed” („Csíny letudva”), a „Expelliarmus” („Capitulatus”), esetleg az „Avada Kedavra”.

IPhone-osként pedig maga tulajdonos is beállíthatja, hogy a telefon bizonyos varázsigékre végrehajtson egy-egy konkrét műveletet. Könnyedén beprogramozhatod a telefon, hogy leálljon, ha azt hallja, „Avada Kedavra”, vagy újrainduljon a „Petrificus Totalus” -ra, vagy a képernyőzár feloldjon egy „Alohomorá”-val.

Persze érdemes előtte alaposan megtanulni a varázsigéket, különben ott állunk, hogy elfelejtettük a megfelelő parancsot és böngészhetjük át a teljes sorozatot, hogy megtaláljuk a megfelelő részletet, ahonnan a kifejezést kölcsönöztük…

Kép forrása

Könyvégetés Tennesseeben

Nem találja ilyen viccesnek a varázsigéket egy amerikai lelkipásztor, az amúgy vírustagadó nézeteiről is ismert, a Tennessee-beli Greg Locke, aki a napokban arra biztatta a híveit, hogy rakjanak máglyát minden olyan könyvből vagy filmből, ami a boszorkánysághoz köthető. A hívek által összegyűjtött könyvekből a hét közepén egy Nashville közeli városban máglyát emeltek, és haragos autodafé keretében elégették azokat – írja a Newsweek.

Locke felhívásában külön kiemelte, hogy hívei hozzák el „az összes Harry Potter-cuccukat”, és cím szerint említette még az Alkonyat-könyveket és -filmeket, amik szerinte tele vannak bűbájjal, démonizmussal, alakváltással és okkultizmussal. Arra kérte követőit, vessenek máglyára tarot kártyákat, a – szellemtáblának is nevezett – Ouija táblákat, gyógyító kristályokat, bálványszobrokat, és mindent, ami az okkult tanokhoz köthető.

De szerintem nem tudták, hogy a telefonjuk működik varázsigékkel, mert akkor azokat is tűzbe vetik és így nem láthatnánk ezeket a telefonnal készült felvételeket…