A Boszorkány porszívója

A mai boszorkányok már nem söprűvel röpködnek, hanem porszívóval. Ez magától értetődik. Talán az is, hogy a porszívó sem lehet akármilyen, hanem – attól függően, hogy boszorkányaink mennyire tartják fontosnak a korszerűséget – lehet például szuperszonikus. Ez persze kicsit drágább, de a minőség még a mesében is költségekkel jár. 

Különös alakok
Ilyen elméleti bevezető után rátérhetünk a lényegre: Hanga a gonosz tündér ellopta a jóságos boszorkány, Dörzsi-Mörzsi porszívóját. E konfliktus körül bontakozik ki két kislány, Kiskata és Julijul kalandja, akik vállalkoznak arra, hogy a szuperszonikus járgányt visszaszerezzék. Ám ez pusztán a kerettörténet, az igazi mese a kedves részletekben, a humoros fordulatokban és természetesen a fel-felbukkanó különös alakok személyiségében rejlik.

A bosszúálló hifitorony
Tóth László sziporkázó nyelvi leleményekben bővelkedő, jóízű humorral megírt, lebilincselő meseregényének kis hősei ugyanis csodás alakok egész sorával találkoznak izgalmas, nemegyszer halálos veszedelemmel fenyegető kalandjaik során. Felbukkannak a mesében ördögfiókák, találkozhatunk egy muzsikáló székkel, álnok sünnel, háromfogú sárkánnyal, ámokfutó tükörrel, korcsolyázó hóemberrel, tűzokádó vaskályhával, bosszúálló hifitoronnyal, továbbá trolicéroszokkal, autoszauruszokkal és lokomotívuszokkal is.

Családi olvasmány
A Boszorkány porszívójának új kiadását a Méry Ratio gondozta, a könyvet Fodor Miklas Veronika illusztrációi teszik lenyűgözővé. A József Attila-díjas Tóth László gazdag történetével egy színes, eleven, varázslatos gyermeki világot tár az olvasók elé, s így meséje – az igazán jó mesékhez illően – gyerekeket, és felnőtteket egyaránt magával ragad.