Közeleg a gyermeknap

A gyermeknapot 1920-ban, a Törökországban tartották meg először, majd 1925-ben a genfi Gyermekjóléti Konferencián elhatározták a világ vezetői, hogy a nemzetközi gyermeknapot június 1-én ünnepli meg a nemzetek közössége. Az nem világos, hogy miért éppen június 1-jét választották, de ma már mindegy is miféle hóbort vezetett ehhez a döntéshez.

Magyarországon 1931. óta rendezik meg a gyermekek ünnepét, igaz akkoriban még egy egész héten át tartott a rendezvény. 1950. után már csak egy napos az ünnepség, és hivatalosan május utolsó vasárnapján tartjuk. Kevésbé hivatalosan azonban ma is egy hetes a rendezvény, minden szervező akkor tart gyermeknapot, amikor kapacitásai megengedik. Persze mindenképpen május vége felé kezdődnek ezek az események. Tatabányán például, a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban május 18-án volt gyermeknapi rendezvény, amelyen könyvújdonságokkal, kreatív játékokkal, ajándékokkal várták az apróságokat.
Kaposvárott a Rippl-Rónai Fesztivál keretei között lesz a gyermeknap, pontosabban három gyermeknap, május 22. és 25. között. Persze a legtöbb nagyvárosban ragaszkodnak a május utolsó vasárnapjához, ami idén 25-ére esik. Békéscsabán a múzeum, a kulturális központ és a könyvtár rendez programokat, Egerben, az Érsekkertben gyermeknapi majális várja a kicsiket, Kecskeméten, Nyíregyházán és Salgótarjánban a Főtér lesz a rendezvények helyszíne, Szombathelyen pedig a Történelmi Témapark ad otthont a gyermeknapi sokadalomnak.
Természetesen valamennyi említett helyszínen kitelepült standdal lesz jelen a Könyvtárellátó, hiszen az olvasás örömeit már a legkisebbeknek is érdemes megmutatni.

Képeink a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárban készültek.