Moziba megy a viszkis rabló

A jövő héten kezdődik a viszkis rablóról szóló film forgatása. A Magyar Nemzeti Filmalap több, mint egymilliárd forintos támogatásával készülő, hetven napon át százharminc helyszínen forgó, egyelőre végleges cím nélküli mozi főszereplője Szalay Bence.

„Ütős filmet szeretnék”

Önéletrajzi ihletésű regénye után most filmvászonra kerül a viszkis rabló története. Antal Nimród és Ambrus Attila egy Múzeum körúti karácsonyi kézműves vásáron találkozott, ahol az egykori bankrabló a saját készítésű kerámiáit árulta. Beszélgetésük nyomán döntötte el a rendező hogy filmre viszi a viszkis történetét.
„Szándékaim szerint a film lesz olyan látványos, mint az Egyesült Államokban forgatott mozijaim. Ütős filmet szeretnék csinálni, magyar viszonyok között nagyon erős költségvetéssel tudunk dolgozni. Több olyan kaszkadőrjelenetet tervezek, amilyen magyar filmben talán még nem volt látható” – mondta Antal Nimród rendező.
Az érzelmes részeket sem nélkülöző film a gyerekkorától az elfogásáig követi nyomon az 1993 és 1999 között, mintegy harminc bankot, pénzintézetet, postát kirabolt Ambrus Attila életét. A „főhőst” a huszonhárom éves Szalay Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves hallgatója alakítja, az Aglaja című filmben megismert Móga Piroska lesz a viszkis szerelme, Schneider Zoltán pedig a rendőrnyomozó. Az operatőr Szatmári Péter, a látványtervező Hujber Balázs, a film a tervek szerint 2017 tavaszán kerül a mozikba.

„Egy életutat fogunk bemutatni”
Antal Nimród úgy vélekedett, hogy már a 2003-ban bemutatott első mozija, a nagy sikert aratott Kontroll után közvetlenül filmet akart forgatni az akkor börtönben ülő (2012-ben feltételesen szabadult) viszkis rablóról, de a jogokat akkor mások szerezték meg.
„Egy életutat fogunk bemutatni a viszkis filmmel, döntésekkel, hibákkal, következményekkel együtt. Magyarország talán legjobb és legtehetségesebb embereivel dolgozhatok a filmen. Bár életem nagyobb részét külföldön töltöttem, csak magyar filmet tudok csinálni. Lehet átvenni elemeket kintről, de a szívében-lelkében magyar film lesz, színtiszta magyar stábbal. Szeretnék jó néhány játékfilmet forgatni itthon” – szögezte le a rendező.
Az Ambrus Attilát alakító Szalay Bence elmondta, hogy a filmhez szükséges fizikai állapot elérését három személyi edző segítette, konditerembe és hokiedzésekre járt. A viszkis ugyanis „magánéletében” első osztályú jégkorongkapus volt.

Hős vagy bűnöző?
A Viszkis film célja leginkább az lehet, hogy azt is bemutassa, miként emelt a média bulvárhőssé egy bűnözőt a kilencvenes évek Magyarországán. Az események mögé tekintve Ambrus Attila személyiségének változása is megjelenik a moziban.
Hutlassa Tamás producer elmondta, hogy sokan felvetették az elmúlt hónapokban, elsősorban a médiában, miért kell hőst csinálni egy bankrablóból az adófizetők pénzéből. „Mi készen kaptuk, de a filmnek nem szándéka hőst csinálni egy bankrablóból. Ezt már megtette sok ember és a korabeli sajtó. Mi nem mondunk ítéletet a filmmel, a nézők megtehetik a karakter nyomán. A mozi sok mindenben valósághű, nagy részben azonban fikció”.
Minderről az irodalomban jártas olvasónak természetesen Bertolt Brecht, illetve Bicska Maxi híres bonmot-ja kell, hogy eszébe jusson: „mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?”