Melyik a legjobb gyermekkönyv?

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az idén is meghirdette az elmúlt év legjobb gyermek- és ifjúsági könyveinek szakmai versenyét, melyet neves szakmai zsűri döntése alapján, hét kategóriában osztanak ki a legjobbnak ítélt művek alkotóinak.

Kép forrása

Megújult a HUBBY

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum által, 2016-ban alapított, évente egy alkalommal kiosztott szakmai elismerés mára a könyvszakma egyik legfontosabb nívódíja lett. 

A HUBBY a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsának azaz IBBY-nek, a magyar nemzeti tagozata, amely szakmai munkájával és az általa kiadott díjjal a magyar gyerekkönyveket és gyerekkönyvszakmát képviseli Magyarországon és a nemzetközi porondon. Tagjai könyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, pedagógusok, könyvtárosok, de nyitva áll támogató szülők előtt is. Célja természetesen megegyezik – a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves szervezetként, mintegy 80 tagországban nemzeti szekcióikkal jelenlévő IBBY-vel: minél több gyerekhez eljuttatni a minőségi gyerekirodalmat. 

A 2023 októberében új elnökséggel (Berg Judit író elnökletével) újraindult egyesület a korábbi évek célkitűzéseinek megfelelően, azonban két újítással hirdette meg idei gyermekkönyv-versenyét.

A korábbiaktól eltérően, idén már nem csak kiadók pályázhatnak, hanem szerzők, illusztrátorok, fordítók is benevezhetik 2023-as munkáikat. További újítás a HUBBY által idén bevezetett, elsőkönyves kategória, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermek- és ifjúsági irodalom tehetséges pályakezdőire.

Kép forrása

A pályázat menete

A HUBBY által felkért, független szakmai zsűri véleményezi a kiadók vagy a szerzők, alkotó közreműködők által benevezett könyveket, és kategóriánként 4-6 címből álló shortlistet állít össze. A kategóriák nyerteseit a második körben erről a rövidlistáról választják ki.

Kategóriák:

  • Szerzői díj – Gyerekirodalom (0-6 éves korosztály)
  • Szerzői díj – Gyerekirodalom (6-12 éves korosztály)  
  • Szerzői díj – Ifjúsági irodalom (12 év feletti korosztály)
  • Szerzői díj – Ismeretterjesztő kategória
  • Illusztrátori díj
  • Fordítói díj
  • Elsőkönyves díj – amelynek egyetlen díjazottját a szerzői, illusztrátori és fordítói kategóriák jelöltjei közül választja ki a zsűri.

A szakmai zsűri tagjai 2024-ben: 

  • Grecsó Krisztián író, tiszteletbeli elnök
  • Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője
  • Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője
  • dr. Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi tag
  • Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor
  • Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke

A HUBBY gyermekkönyvdíjak egyik jellegzetessége, hogy a szakmai zsűri mellett a célközönségből kikerülő, (azaz csaknem azonos súllyal bíró) diákzsűrik ítéli oda. Ez utóbbiakat a HUBBY elnöksége választja ki az erre pályázó diákcsoportok közül. A diákzsűrik a szakmai zsűri rövidlistájáról választják ki saját díjazottjaikat. Idén 47 pályázat érkezett, vagyis közel 400 gyerek jelentkezett diákzsűritagnak.

Kép forrása

Eredményhirdetés a Könyvhéten

A fordítói díjon kívül minden kategóriában csak eredeti magyar könyv versenyezhet. Az Év Gyerekkönyve verseny nevezéshez kötött. 

A díjazottak közül kettő a HUBBY ajánlása alapján felkerülhet az IBBY Honour Listjére ,vagyis a kétévente összeállított „világ legjobbjai” listára. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2024. május 2-án kerül sor az OMRRK (Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ) épületében, míg a diákzsűri által odaítélt elismeréseket az Ünnepi Könyvhét keretében, 2024. június 15-én vehetik át a díjazottak.

Az esemény fő támogatója a Bookline, további támogatókTámogatók: a Líra Könyv Zrt. és a Városliget Zrt. Szakmai partnerek: Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt., a Central Médiacsoport, a Pagony és a Book 24.