Tiszta izgalom

Szokatlanul izgalmas történelmi díszletek, megállíthatatlanul pergő cselekmény, megkerülhetetlen filozófiai felvetések. Gáspár András Gáspár első felnőtteknek szóló regényével sem okoz csalódást azoknak az olvasóknak, akik szeretik az igazán dinamikus történetvezetést és a hosszan elnyújtott katarzist. A Trend Kiadó újabb merész vállalkozása: a Tiszta.

A színészként, rendezőként, drámatanárként ismertté vált Gáspár András gyerekkora óta rajong a könyvekért. A covid-időszak az ő életében is gyökeres változást hozott. A színházi bezárások, a karantén lehetőséget adott neki arra, hogy lelkes olvasóból elkötelezett és szenvedélytől fűtött íróvá váljon Gáspár András Gáspár néven. 

Két ifjúsági regényét a Móra Kiadó fogadta be és jelentette meg. 2020-ban a Föld 2 záróvizsga című, sci-fi-elemekkel operáló ifjúsági regény, 2021-ben a Héjnélküli című, szintén a főként középiskolás és fiatal felnőtt korosztálynak szóló műve került a könyvesboltokba.

A Föld 2 Záróvizsga 2020-as megjelenését követően az írás mindennapos része lett az életemnek, hivatássá vált, és számos megjelenésre váró kéziratom és könyvtervem született azóta. Szeretem a komplexebb problémafelvetéseket és a kísérletezőbb struktúrákat. Elsősorban nagyobb kamaszoknak és felnőtteknek írok, de a kisebbek felé is örömmel nyitnék. Hiszek benne, hogy van miről és legfőképp, hogy van miért beszélgetnünk nekünk íróknak és olvasóknak” – mondta el Gáspár András Gáspár.

2023 szeptemberében a Trend Kiadó gondozásában jelent meg első felnőtteknek szóló kötete: a Tiszta

A szerző elmondása szerint új regénye olvasható történelmi regényként, szenvedélyes szerelmi sztoriként, felnövéstörténetként, thrillerként vagy krimiként is, ezért reméli, hogy az olvasók minél több réteget felfedeznek benne.

A 6. századi Frank Birodalom területén játszódó történet főhőse, aki későbbi plátói szerelmétől a Tiszta nevet kapja, nem kívánt gyermekként érkezik a világra. A fiúra hányatott sors vár – már életben maradásáért is olyan súlyos árat kell fizetnie, amelynél súlyosabbat a legtöbb férfi el sem képzelhet. S amikor öntudatra ébredését követően megpróbálja kideríteni, kik lehettek a szülei, ördögi események, rituálisnak tűnő gyilkosságok forgatják fel szülőfaluja, Feu-Chapelle mindennapjait…

A szerző ifjúsági regényeihez hasonlóan a Tisztában is mély erkölcsi dilemmák elé állítja az olvasót, aki a sokszor végletekig erőszakos jelenetek mögött komoly társadalomkritikát is felfedezhet. Gáspár András Gáspár törekedett arra, hogy napjaink polarizált társadalmát jól visszatükröző történelmi időszakot találjon, amikor a hatalommal való visszaélés és a másság stigmatizálása a mindennapok része volt.

A borítótervet Nemes Anita készítette.


A szerzőről

Gáspár András 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Iglódi István osztályában. A S. Ö. R. (Shakespeare Összes Rövidítve) és G. Ö. R. CS. (A Gondviselő Összes Regéi és Cselekedetei) című előadásokban látható jelenleg a 6Szín Teátrum színpadán, ahol 2017-ben mutatták be az Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőttkor küszöbén című rendezését. 2019-ben két színdarabot rendezett (a Petőfi-játék musicalt és a Meghallgatás című psychokrimit). Ismert szinkronhang (pl. Amerikai Pite – Stifler; Jamie Oliver; Kung-fu Panda; Gulliver; Suicide Squad – JOKER). Az RTL-klub Barátok közt című szappanoperájában Petrik Gedeon ügyvéd megformálója. 2016-ban a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) fesztivál programvezetője volt, és azóta több színházi fesztivál fesztiváligazgatójaként dolgozott. Kreatív producere volt a Debreceni Filharmónia összművészeti arénashow-jának, a Carmina Buranának. 2019 decemberétől a TV2 Mintaapák című sorozatának szereplője volt. Az ÁSZ Tábor művészeti vezetője 2008-tól. Az ÁSZ Drámaiskola alapítója, tanára 2009 óta. Munkája mellett jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végez doktori tanulmányokat.

A kiadóról

A Trend Kiadó a magyar könyvkiadás legjobb hagyományait követve a sokszínűséget képviseli. Különböző műfajú, változatos témájú kiadványai az értékes művekre vágyó, értő olvasókat szólítják meg.