Méz, tea és kilencven szuperétel

Lehet-e praktikusabb könyvajánló így karácsony felé közeledve, mint a titkos és különleges recepteket tartalmazó szakácskönyvek és étel-ital félék irodalmasított katalógusa? Ugye nem. Ezúttal három kötet került a fókuszba, melyek között a mézről, a teáról és az úgynevezett szuperételekről szólókba lapoztunk bele.

A könyveket, sok egyéb remek olvasnivaló mellett december 31-ig rendkívüli, egységesen 30% kedvezménnyel kínálja a Könyvtárellátó webshopja.

Kép forrása

A folyékony arany könyve

A mézről semmilyen rossz dolog nem juthat eszünkbe, viszont rengeteg jó asszociáció kapcsolódik a folyékony aranyhoz, ahogy az ínyencek hívják. A szerzőket pedig ezúttal nem kell talán bemutatni, ám azért némi meglepetést mégis csak okozott Rúzsa Magdi és Vida József, akik eredeti foglalkozásukat tekintve nem szakácsok és nem is cukrászok.

A Zümmögés a konyhában - ...és végy egy kanál mézet! című könyv igazán egyedi hangvételű és tartalmú kiadvány. Jelesül azért, mert olyan ételekkel kapcsolatban emelik be a mézet a történetbe, receptekbe, melyeknél nem feltétlenül gondoltuk volna jogos jelenlétét. A könyvben így csodálkozunk rá a boros-mézes sütőtökkrémleves; a káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok és a cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta varázslatosnak tűnő kreációkra.

Ha van gasztropornó, akkor pedig ez az, mármint ami a kötetet jelentősen feldobó fantasztikus ételfotókat illeti. A lényeg a lényeg: aki ezt a kötetet elolvassa, annak – legalábbis ételek tekintetében – biztosan izgalmas és érzéki karácsonya lesz. Feltéve persze, ha ugyanolyan megszállott merész konyhai kísérletező, mint a két szerző.

Kép forrása

A tea jó dolog

Navigare necesse est, vivere non est necesse, vagyis: Hajózni muszáj, élni nem. A híres mondás a HVG-könyvek sorozatban megjelent Nagy teáskönyv-ről jutott eszembe, hiszen a hajósok egy jelentős része fogyaszt teát, illetve a világtengereken való hajózás egyik legmeghatározóbb népsége, mégiscsak az angolok népe, akik ugye nagy teaivók hírében állnak. Tehát módosítok: Teázni muszáj! A Nagy teakönyv című kötet akár ezzel a fenti mottószerű mondattal is indulhatna, a szerző, Linda Gaylard ugyanis a távol-keleti eredetű növényből készült főzet komplex és kimerítő kultúrtörténetén túl annak megannyi válfaját, főzéstechnikai változatait, hatóanyagait és ízesítési spektrumát is felvonultatja. Tény és való, hogy az ezredforduló utáni évek nem hozták el a kávéval szemben a tea hegemóniáját, hogy a különféle energiaitalokról és más stimulálókról nem is beszélve, de a tea azért tartja a maga elegánsan konzekvens pozícióját és kulturális küldetését. A Nagy teakönyv a klasszik teafajtákon túl a gyógynövényes verziók világába is elkalauzol bennünket, de beavat a forrázás és a kóstolós misztériumába is. És végül a meggyőzés végett Laár András, a KFT együttes frontemberének egyik dalát idézzük: „A tea jó dolog, Szépen párolog és illatos az illata.”

Kép forrása

Kilencven egészséges étel

Caroline Bretherton és Fiona Hunter, egy gasztronómiából élő médiasztár és egy konyhatündér énekesnő Szuperételek című könyvére hívjuk fel a figyelmet így télvíz közeledtén. Ez az időszak, amikor kevesebb a mozgás és előtérbe kerülnek a dagályos családi falatozások, lakomák, s talán ezért nem is árt, ha az elfogyasztandó ételek egészséget megőrző jellegét is vizsgáljuk. A könyv alapvetően persze inkább nem is magyar vagy bármely más nép ételsajátosságaival, hanem általában foglalkozik a hasznos és szükséges tápanyagokkal, az egészséges étrend összeállításával. A szuperételek kifejezés tehát – a két szerző definíciója szerint – azt jelenti, hogy olyan fogások, falatok, melyek hasznosan épülnek be szervezetünkbe. Caroline és Fiona nem smucig emberek, bőségesen osztják a tippeket és recepteket munkájukban, szám szerint pontosan 250-et arról, hogy miként készíthetünk egészséges táplálékot a megfelelő alapanyagokból és kiegészítőkből.

A sok-sok képpel illusztrált kiadványban szó esik arról is, hogy a megfelelően elkészített finomságok milyen hatással vannak szervezetünkre. A könyv segítségével akár egyfajta új étrendet is kialakíthatunk, a választék pedig meglehetősen nagy, hiszen mintegy 90 étel közül választhatunk. Ezeket pedig akár a közelgő decemberi ünnepeken, karácsonykor, szilveszterkor is felszolgálhatjuk szeretteinknek.

A kötetek egységesen 30% kedvezménnyel megrendelhetőek a Könyvtárellátó Webshop karácsonyi kínálatából.