Nyakig a pikareszkben

MEGJELENT: 2016. október 6., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

Érdeklődéssel vágtam bele a Nyakig a természetben című kötetbe, ha már egyszer azt írta róla a kiadó, hogy „hamisítatlan 16. századi pikareszk regény…” Kedvelem a 16. századi pikareszk regényeket. Önmagukban is annyira idióták, hogy az olvasó szinte fizikai fájdalmat érez, ahogy végigolvassa a lehetetlen kalandok, s még lehetetlenebb okfejtések, erkölcsi maximák, apró bölcsességek sorát. S ebben a tekintetben Milen Ruszkov kötete sem okozott csalódást.

A kópéregények elbájoló hangulata

Ám mielőtt a kötetről ejtenék pár szót, hadd mondjam el, hogy Milen Ruszkov – mint azt neve is sejteti – természetesen nem valami 16. századi spanyol szerző, hanem kortárs bolgár tollforgató, s ennek köszönhetően könyve is csak kellemes utalással hozza a klasszikus kópéregények elbájoló hangulatát, barokkos nyelvezetét, sok zengzetes morálfutamát. Viszont cserébe teletűzdeli könyvét számtalan részlettel, amit mi, közép-kelet-európaiak hajszálpontosan értünk, meg persze milliónyi olyan gondolattal, amelyeket, vagy amelyeknek kifordított párját mi, kortárs európaiak mosolyogva ismerünk föl.
Így aztán az is érthető, hogy a bolgár szerző nem csupán a Bolgár Könyvdíjat kapta meg e könyvéért, de 2011-ben elnyerte az Elias Canetti Díjat és az Európai Unió Irodalmi Díját. Igaz, azokat nem a Nyakig a természetben című könyvéért kapta. De legyünk nagyvonalúak! Ennyi csúsztatás bőven elfér egy picaresco esetében…

A dohánnyal való mindent-gyógyítás

A történet, ha egyáltalán lehet történetnek nevezni a fura kalandok sorát, két orvosról szól, pontosabban Monardes doktor és annak famulusa, Guimarães da Silva furcsa gyógykezeléseiről. A regény javarészt Sevillában játszódik, s valamennyi történet főhőse, és egyúttal elmesélője maga Guimarães da Silva, a fiatal orvostanonc.
Guimarães – részben tudásvágytól vezettetve – szinte mindig, mindenben elfogadja az idősebb és rendkívül sikeres orvos nézeteit, ám hamar kiderül, hogy a tudásvágy nem pusztán az orvosi szaktudás egy speciális ágára, a dohánnyal való mindent-gyógyítás praxisára terjed ki, nem pusztán Monardes doktor erkölcsi és filozófiai nézeteinek követésében nyilvánul meg, de leginkább abban, hogy ellesse, miképpen is válhat sikeres életművésszé, jómódú polgárrá valaki a tizenhatodik századi Spanyolországban. Talán mondanom sem kell: Guimarães szegény, Monardes pedig gazdag.
Ám, hogy vagyonát nem elsősorban tudományának köszönheti, hanem…
És jobb, ha ezt a mondatot nem folytatom. Még a végén csorbítanám a leendő olvasók lelkes érdeklődését…

Szélhámosok vagy idióták

Amit azonban muszáj elmondanom, az Milen Ruszkov lenyűgöző írói tehetségéből következik. A regény során végig nem derül ki ugyanis, hogy a főszereplőink mit gondolnak komolyan, s mit füllentenek egymásnak, s maguknak, viszont mindvégig érezzük: valami nincs rendben az őszinteséggel. Szélhámosok ezek, vagy tényleg olyan idióták, amilyen idióta csak egy 16. századi spanyol orvos lehetett?
S ahogy a kételyek egyre jobban eluralkodnak az olvasó lelkében, úgy kerül a kötet mind közelebb korunkhoz, jelenünkhöz, európai, s kelet-európai valóságunkhoz. Nehéz nem föltenni kortársainkra vonatkoztatva ugyanezt a kérdést: szélhámosok ezek, vagy tényleg ennyire idióták?
S ezzel a ki nem mondott, de minden oldalon bujkáló kérdéssel válik igazán izgalmas, jelenünkhöz szóló, mindannyiunkat megérintő regénnyé a Nyakig a természetben.
És akkor még a dohány mindent gyógyító, áldásos hatásairól szót sem ejtettem…


Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán