Jack Reacher megint mindenkit összever

Jack Reacher igazi szuperman: minden bűntényt felfed, nem tart igényt semmiféle hálára, mindenkit összever, aki éppen keresztezni merészeli az útját. Délceg, már visszavonult katona, az amerikai hadsereg ex-rendőre. Lee Child írja rendületlenül a közel két méter magasra nőtt, robosztus obsitos hadfi szórakoztató históriáját. Jack Reacher, aki ipari mennyiségű kávét iszik, imádja a „koleszterinbarát” szalonnás rántottát, a krimiirodalom egyik kedvenc hőse, vagyis Child egy olyan szereplőt alkotott, aki nem egyszer, hanem már sokadik alkalommal oldja meg a csavaros ügyet, amibe éppen belekeveredik.

Papíron, vásznon, képernyőn

Child 1997-ben jelentette meg első Reacher történetét „Elvarázsolt dollárok” címmel, kortalan hősünk azóta sem öregszik, éppen csak közeleg a negyedik ikszhez. Azóta írja, mi pedig szemlesütve olvassuk, mert szükségünk van arra, hogy egy jó ex-rendőr móresre tanítsa a bajkeverőket. Olykor brutális módszerekkel fenyíti meg a társadalom alját.
Reacher alakja azoknak is ismerős lehet, akik még nem találkoztak könyvben egy történetével sem, hiszen Tom Cruise főszereplésével, nem is olyan régen a moziban, manapság meg már a tévében is láthattuk a Csak egy lövés alapján készült filmet. Cruise csak egy törpe Reacher méreteihez képest, hiszen az amerikai filmbálvány – állítólag – 170 cm magasra nőtt, mégis hiszünk neki, hogy méretes pofonokra is képes.
A Reacher-rajongók annak idején valósággal őrjöngtek, hogy a csöpp sztár kapta a főszerepet, ám a siker és a bevételek az alkotók döntését igazolta.

Bosszúvágy
Mostani könyvében, amely a Bosszúvágy (Personal) címet viseli, Reacher újfent magányosan járja a világot. Kilépett a hadseregből, de a sereg nem enged. Egy nap neki szóló hirdetés jelenik meg az újságban, amiből kiderül, visszavárják és a külügy, valamint a CIA közös akciójába csöppen.
Fel kell kutatnia egy mesterlövészt, aki 1300 méterről lőtt rá a francia elnökre, a feltételezések szerint az amerikai John Kottról van szó, akit évekkel korábban maga Reacher juttatott tizenöt évre a börtönbe. Vagyis ki más ismerhetné jobban, mint Reacher. Várhatóan a londoni G8 találkozón fog újra lecsapni a mesterlövész, a kiérdemesült hadfinak meg kell találnia, mielőtt beütne a katasztrófa. Csavar csavart követ, csapdák és ellencsapdák, rosszfiúk próbálják kikészíteni kemény fiúnkat, ám – amint az várható – beletörik a bicskájuk…

Mindig azt, ami helyes
A könyvre, amelyre a Kódex Könyváruházban akadtam, jellemzőek a részletes leírások, mi merre, mekkora, az érzelmek nem feltétlenül kapnak óriási szerepet a történetben, de azért rendre felvillan, miért is kérlelhetetlen ez a Reacher. Mert az biztos, hogy mindent megtesz azért, hogy igazságot szolgáltasson. És ha ehhez át kell lépni a törvényes kereteket, akkor bizony meg fogja tenni, mert mindennél fontosabb számára, hogy a gonosztevőt elkapja. Reacher ennek ellenére tisztességes, mindig azt próbálja megtenni, ami helyes, vagy legalábbis szerinte az.
A Lee Child regényéből készült első Reacher-thriller majdnem 220 millió dolláros összbevételt ért el 60 milliós költségvetés mellett, így szinte törvényszerű, hogy lesz folytatás. Az alkotók biztosra mentek: megnézték, hogy Child regényei közül melyik a legnépszerűbb, és amikor kiderült, hogy magasan a Nincs visszaút vezet, mellette tették le a voksot. A Never Go Back forgatása akár már az idén megkezdődhet. Főszereplő: Tom Cruise, hátha nőtt egy pár centit.