Csak papír, semmi más

A világ könyvfesztiváljait bemutató sorozatunk aktuális részében a tengerentúlra kalauzoljuk el olvasóinkat, mivel augusztus 17-én és 18-án tartották az idén 40. jubileumát ünneplő Rocky Mountain Könyv- és Papírfesztivált. A Sziklás-hegység szomszédságában megrendezett esemény elsősorban a használtcikk körben érdekelteket és vásárlóikat vonzzák, egész pontosan azokat, akik az elektronikus korszak ellenére hisznek a papír mindenhatóságában.

kép forrása

Gyűjtők és kereskedők

„Több mint 45 tapasztalt kereskedőből álló tagságunk örömmel fogadja a lehetőséget, hogy segítsünk a régió gyűjtőinek könyveket találni gyűjteményeiknek, tanácsot és segítséget nyújtunk dédelgetett könyveik megvásárlásához, megőrzéséhez és védelméhez.” Többek között ezekkel a szavakkal határozta meg magát a Colorado állambeli Rocky Mountain Könyv- és Papírfesztivál, melyet idén augusztus 17-én és 18-án tartottak meg az Egyesült Államokban, azon belül is a Denverhez közeli Castle Rockban. A közel ötven kiállító a Douglas megyei vásártéren rendezkedett be, ahol 7 dollártért bárki beléphetett megcsodálni a kínálatot. 

kép forrása

Szigorúan üzleti alapon

Érdekesség, hogy a könyvek szerzőit egy nekik szánt kisebb útbaigazító szövegben napi ezer vevővel kecsegtetik a rendezők, akik felhívják a figyelmet arra is, hogy Denver és vonzáskörzete 3,6 millió ember lakhelye, tehát igenis van errefelé vevőkör, ugyanakkor az agilis szerzőknek a korlátozott számú standok közül kell választaniuk, és döntésük szerint bérelniük a fesztivál idejére kemény 50 dollárért. A szervezők hozzáteszik, hogy a szobafoglalás, továbbá pizza- és italrendelés esetén kedvezményben részesülnek a fesztivál szereplői. 

Ahogy azt már az amerikaiaknál megszokhattuk az általuk fontosnak tartott témánál, úgy itt is nagy elánnal, elkötelezettséggel, hitvallással fogalmazták meg szándékaikat a fesztivál céljait illetően: „Az elektronika korszakában örömmel tapasztaljuk, hogy megnőtt az érdeklődés és az aktivitás a könyvek, térképek és egyéb nyomtatott anyagok gyűjtése iránt. Történelmi jelentőség, esztétikai vonzerő és információ, valamint gyűjthetőség és szórakoztatás fémjelzi az RMABA-tagok kereskedelmi készletét képező készleteket.” 

kép forrása

Csak könyvek és papírok

A fesztivál honlapja inkább informális, mint mutatós, de a lényeg tényleg benne van: minden, amit tudni kell a látogatóknak, a kiállítóknak és a szerzőknek. A szikár kivitelezésű honlapon külön rovatot kapott tehát a kiállítók listája, de ezen és fent említetteken túl nemigen kápráztatták el sok információval a közönséget, mely egyben visszaigazolja fenti credojukat, miszerint nagyban tesznek ők az elektronikai korszakra. Mivel nincs ilyen, a honlapon nincs is különösebb utalás arra, hogy a könyvforgalmazók és szerzők standjai, a vásár- avagy fesztiváltéren való történéseken túl lettek volna más programok, így valószínű, hogy ezt a könyvfesztivált tényleg csak a könyvek és egyéb „papírformák” tették érdekessé, semmilyen társművészeti program nem volt a Rocky Mountain Könyv- és Papírfesztiválon.

kép forrása