A szavak, az irodalom és az ötletek világelső fesztiválja

Aktuális nemzetközi könyvfesztiválokat bemutató sorozatunk immár második részében az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválra kalauzoljuk el olvasóinkat. A skót fővárosban, azon belül is a város szívében, az Edinburgh College of Art épületében augusztus 10-étől két héten át tart a rendezvény, melynek egyik különlegessége, hogy abban nemcsak könyvek, de a digitális alkotások is megjelennek.

Az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál /kép forrása/

Vitákban gazdag fesztivál

Az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál egy jellegzetes nemzetközi rendezvény, amely az írott szót, az irodalmat és az irodalommal kapcsolatos új projekteket ünnepli. Vezető és feltörekvő nemzetközi, brit és skót szerzőket és gondolkodókat hoz össze, hogy inspirálják egymást és a közönséget egy széles körű nyilvános eseményen. A fesztivál szervezői így vallanak a rendezvény jellegéről: „A vita-, előadás- és interaktív programok a fesztivál kiemelt szereplőivé váltak, kiegészítve a hagyományosabb interjú-jellegű beszélgetéseket és felolvasásokat, és hozzájárulva a könyvfesztivál hírnevéhez, mint a nagyközönségnek az írókkal és szakértőkkel széles körű eszmecserére szolgáló fórumaként, társadalmi, etikai és politikai, valamint irodalmi és kulturális kérdésekben.” 

Piknikezés az edinburgh-i könyvfesztiválon /kép forrása/

Könyves piknik

Az esemény két hete mindennek megfelelően rendkívül intenzív, számos program fut párhuzamosan vagy egymást követve Edinburgh-ban ezekben az augusztusi napokban. Így például író-olvasó találkozók, kreatív irodalmi workshopok, dedikálások és természetesen a legnagyobb és a független könyvkiadók adta vásár is ott szerepel a kínálatban. A fesztivál különlegességéről ezt olvashatjuk: „Az Edinburgh College of Art épületében jellegzetes beltéri terek és a füves kültéri udvar kínál lehetőséget a könyvfesztiválnak arra, hogy digitális eseményekhez stúdiókat hozzanak létre az ezen a területen kreatív látogatók számára, illetve audio-vizuális gócpontokat a közönség számára, ahol élőképeket és felvett eseményeket vetítenek, természetesen témájukat tekintve az irodalom, az írók, költők, kiadók vonalán. A fesztivál területén számos ponton kínálnak a közönségnek finom ételeket és italokat, az ízletes csemegék elfogyasztása amolyan piknik jegyében telhet el, hiszen a rendezvénynek otthon ad intézmény parkjaiban van lehetőség a felszabadult, nyugodt étkezésekre, italfogyasztásra.”

Könyvvásár az EIBF-en /kép forrása/

A bolygó legizgalmasabb írói és gondolkodói

Figyelemreméltó és éppen ezért általunk is nagyban ajánlott a fesztivál honlapja, ahol a legfontosabb rovat természetesen a programtabella, melyet böngészve minden egyes eseményről pontos és kellő mennyiségű információt kapunk. Ezen a nagyobb halmazon belül külön alrovatot kaptak a fesztiválon szereplő szerzők, művészek A-tól Z-ig tartó listája, benne pályafutásuk és alkotásainak leírásával. Ugyancsak külön alrovatban szerepel a gyerekeknek, illetve családoknak szóló események választéka, illetve külön fejezetet szántak a közelgő, éppen aktuális eseményeknek. Szintén ebben az alrovat csokorban találjuk meg az online események kínálatát, valamint a könyvfesztivált megédesítő esti koncertekről szóló menü részt. A honlapon egy kedves „Rólunk” rovatban így fogalmaznak a fesztivál szervezői: „Mi vagyunk az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál: a szavak, az irodalom és az ötletek világelső fesztiválja. Minden augusztusban bemutatjuk az írott szó legnagyobb nyilvános ünnepét a világon, amely több mint 500 eseményt hoz össze a bolygó legizgalmasabb íróival és gondolkodóival, hogy meggyújtsa a képzeletet, erősítse az emberi kapcsolatokat, és kihívást jelentsen a status quo-nak.”