2023 legjobb könyvei – Goodreads Choice Awards

Immáron a 2023-as esztendő is csupán a múlt lehullott homokszemeinek letűnt vára, de mi is mégis megtartjuk azt a jó szokásunkat, hogy megnézzük melyek voltak az óesztendő legjobb könyvei. Legalábbis az olvasók, pontosabban a Goodreads felhasználók szerint. Megjelenésekből szerencsére tavaly sem volt hiány, a mennyiség mellett pedig hál’ istennek a minőség is helyet kapott, amit ez alkalommal sem haboztak jutalmazni az olvasók. Íme tehát a tizenötödik Goodreads Choice Awards virtuális díjátadó nyertesei és érdekességei. 

Kép forrása

A tizenötödik

A Goodreads-et, az újhullámos közösségi olvasás éllovasát talán már senkinek nem kell bemutatni, sőt, talán már a méltán népszerű Goodreads Choice Awardsot sem, hiszen az utóbbi években már mi is beszámoltunk az aktuális eredményekről. Aki mégis lemaradt volna, az a 2022-es győztesekről ITT, a 2021-esekről pedig ITT tud tájékozódni. Ezt egyébként már csak azért is érdemes megtenni, mert bár a listák megszületésének időpillanatában többségében még csak eredeti nyelven elérhetőek a művek, de azóta már ezen sikerkönyvek mindegyike kapható csodás anyanyelvünkre fordítva is. De fókuszáljunk most a legutóbbi díjkiosztóra, amely már a tizenötödik volt a sorban. 

A legfontosabb attribútumai ez alkalommal is megmaradtak a versenynek. Ennek értelmében minden könyv pusztán a maga kategóriájában versenyez, így tehát a kevésbé népszerűbb zsánerek kiemelkedő alkotásai is megkaphatják a nekik járó rivaldafényt. Ez alkalommal azonban fontos változás volt, hogy a korábbi 17 kategória közül kikerült a verseskötet, a képeskönyv és képregény, valamint a gyermekkönyv tárgykör, de kaptunk helyettük egy – mint az kiderült meglehetősen hiánypótló – „Romantasy” névre hallgató kategóriát, ami lényegében azokat a könyveket foglalja magába, ahol maga a környezet a fantasy szcénát idézi, a fő cselekményszál azonban erősen érzelmi fókuszú. Minden más azonban maradt a régiben. 

Kép forrása

A számok

A Goodreads Choice Awards évek óta töretlen népszerűségnek örvend, az ideinek pedig minden eddigit sikerült felülmúlnia a részvétel tekintetében. 2023-ban összesen 5 879 213 voks érkezett, ami több mint százezerrel meghaladja a tavaly évi, akkor szintén rekordnak számító részvételt. Ez számunkra pedig nagyszerű, hisz minél szélesebb a kör amelyik elmondja a véleményét, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy tényleg az igazán jó könyvek kerülnek a rivaldafénybe. Az általános népszerűség mellett azonban az adott kategóriákra leadott szavazatok száma már közel sem volt azonos. 

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kiemelkedő népszerűségnek örvendett a romantikus műfaj, amely egymaga összefogott közel hatszázötvenezer voksot. Ez nagyjából annyi, mint a Humor, Történelem&Életrajz, valamint az Igaz történet kategóriában leadott szavazatok száma összesen. Érdekesség még, hogy a frissen létrehozott „Romantasy” műfaj is hamar letette a névjegyét a maga több mint ötszázhetvenezer voksával. Nem mellesleg pedig ez a zsáner adta az idei nagy durranás sikertörténetet is, a műfajt képviselő Forth Wing című alkotás ugyanis elképesztő erővel dominálta le a versenytársait. Rebecca Yarros műve közel négyszázezer voksot kalapozott össze, ami nemcsak, hogy a saját kategóriájában vert rá több mint háromszázhatvanezret az ezüstérmesre, de minden kategóriát figyelembe véve is majdnem kétszer annyi, mint a második legnépszerűbb irományé. Természetesen ez a szám az elmúlt éveket figyelembe véve is abszolút rekord. Finoman szólva is figyelemre méltó eredmény tehát, nekünk pedig jó hír, hogy a Forth Wing már elérhető magyar nyelven is Negyedik Szárny címmel. 

Kép forrása

A legjobbak

De lássuk akkor melyek voltak 2023 legjobb könyvei a Goodreads olvasói szerint, a szokásos módon, kategóriánként. 

Fikció: Yellowface - R.F.Kuang (200 722 szavazat)*

Történelmi fikció: Weyward - Emilia Hart (62 211 szavazat) 

Misztikus&Thriller: The Housemaid's Secret - Freida McFadden (86 468 szavazat) 

Romantikus: Happy Place - Emily Henry  (157 687 szavazat) 

Romantasy: Forth Wing - Rebecca Yarros (397 565 szavazat)*

Fantasy: Hell Bent - Leigh Bardugo (75 800 szavazat)

Science-Fiction: In the lives of the puppets - TJ Klune (57 535 szavazat)*

Horror: Holly - Stephen King (77 993 szavazat)*

Ifjusági fantasy: Divine Rivals - Rebecca Ross (117 671 szavazat) 

Ifjúsági regény: Check & Mate - Ali Hazelwood (68 736 szavazat) 

Debütáns regény: Weyward - Emilia Hart (45 420 szavazat) 

Igaz történet: Poverty by America - Matthew Desmond (25 910 szavazat) 

Memoár&önéletrajz: A woman in me - Britney Spears (132 867 szavazat)*

Történelmi és életrajzi: The Wager - David Grann (40 132 szavazat) 

Humor: Being Henry - Henry Winkler (36 770 szavazat)

A csillaggal megjelölt könyvek már elérhetőek magyar nyelven is. Akit pedig érdekel a Goodreads Choice Awards többi versenyzője is, az a részletes eredményeket ITT érheti el. 

Forrás: Goodreads