2022 Legjobb könyvei – az olvasók szerint

Szépen lassan a 2022-es év homokszemei is leperegnek, az évzáró ünnepek hangulata lassan körülölel mindent, az elkövetkezendő év végi szusszanást pedig ki lehet használni a visszatekintésre. Ha pedig év végi visszatekintés, akkor Goodreads Choice Awards. A világ ugyanis nem vett vissza a tempóból idén sem, de legalább megint gazdagabbak lettünk néhány remek könyvvel.


Már a tizennegyedik

Ahogy arról már tavaly is megemlékeztünk, a világ egyik legnépszerűbb könyves applikációja, fóruma és közösségi tere, a 2006-ban alapított Goodreads, minden évben megszavaztatja a világ olvasó-közönségét (de legalábbis a felhasználóit), hogy kiderüljön, melyeket tartották az adott esztendő legjobb könyveinek. Itt tehát nem a szűk szakma díjaz, hanem maguk az olvasók. Hogy ez pontosabb vagy pontatlanabb végképet ad, azt pedig mindenki döntse el maga. Az azonban bizonyos, hogy ha egy könyvre több, mint kétszázezren mondják azt, hogy a maga kategóriájában a legjobb, akkor azzal megéri foglalkozni. Mielőtt azonban a konkrét listára térünk, azok kedvéért akik eddig nem követték ezt az eseményt, nézzük át a legfontosabb szabályokat. 


Minden könyv a maga nemében

A Goodreads Choice Awards egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem kell az almát megversenyeztetni a körtével, vagyis minden könyv csak a saját műfajában kell, hogy felvegye a kesztyűt. Ez különösen fontos, hiszen így a szűkebb köröket megszólító, különböző versesköteteknek, vagy gyermekkönyveknek nem kell olyan művekkel versengeniük, amelyek műfajukból adódóan jóval nagyobb népszerűségnek örvendhetnek. A versenyben összesen tizenhét kategória van. Ezek a következők: fikció, misztikus-thriller, történelmi fikció, fantasy, romantikus, science-fiction, horror, humor, igaz történet, memoár és önéletrajz, történelmi és életrajzi, képes novella-képregény, költészet, első regény, tinikönyv, tiniknek szóló fantasy&sci-fi, valamint gyermekkönyv. Nézzük tehát mely művek lettek a legjobbak a maguk zsánerében. 

A legjobb fikciós regény: Gabrielle Zevin – Tomorrow and tomorrow and tomorrow (90 971 szavazat)

A legjobb misztikus&thriller: Nita Prose – The Maid (78 403 szavazat) 

A legjobb történelmi fikciós regény: Taylor Jenkins Reid – Carrie Soto is Back (100 745 szavazat)

A legjobb fantasy: : Sarah J. Maas – House of sky and Breath (105 718 szavazat)

A legjobb romantikus regény: Emily Henry – Book Lovers (175 857 szavazat)

A legjobb science-fiction témájú könyv: Emily St. John Mandel – Sea of tranqulity (59 920 szavazat)

A legjobb horror: Jason Rekulak – Hidden Pictures (35 427 szavazat)

A legjobb humor kategóriájú könyv: Jenna Fischer&Angela Kingsley – The Office BFFs: Tales of The Office from Two Best Friends Who Were There (37 551 szavazat)

A legjobb igaz történet: Brené Brown & Gavin Aung Than – Atlas of the Heart – Mapping Meaningful Connection and the Language of Human Experince (34 200 szavazat)

A legjobb memoár és önéletrajz: Jennette McCurdy – I’m Glad my Mom Died (202 606 szavazat)

A legjobb történelmi és életrajzi könyv: Huw Lemmey&Ben Miller – Bad Gays: A Homosexual History (22 711 szavazat) 

A legjobb képeskönyv és képregény: Alice Oseman – Heartstopper: Volume Four (138 174 szavazat)

A legjobb verseskönyv: Amanda Gorman – Call Us What We Carry (44 813 szavazat)

A legjobb első regény: Bonnie Garmus – Lessions in Chemistry (64 107 szavazat)

A legjobb fiataloknak szóló regény: Jennifer Lynn Barnes – The Final Gambit (72 606 szavazat) 

A legjobb fiataloknak szóló fantasy: V.E.Schwab, Victoria Schwab, Manuel Sumberac – Gallant (40 467 szavazat)

A legjobb gyermekkönyv: Andy Powers & Betsy Petersen – I am Quiet: A story for the Introvert in All of Us (26 266 szavazat)


Érdekességek

Bár minden könyv a maga nemében versenyez – és ez így is van jól – azért izgalmas gondolat összehasonlítani, hogy melyik könyv milyen hullámokat vert az olvasók között, így minden évben jelzésértékű, hogy melyik alkotás zsebelte be a legtöbb szavazatot. Idén ezt a kitüntetést a legjobb memoár és önéletrajz kategóriában versenyző: I’m Glad my Mom Died zsebelhette be, hiszen egyedülállóan, több, mint kétszázezer ember akarta az első helyen látni. A második legtöbb szavazattal bíró könyv a romantikus irodalom képviselője, a Book Lovers lett, 175 ezer vokssal, míg az összesített bronzéremhez már 138 ezer szavazat is elégnek bizonyult. Utóbbival kapcsolatban azonban érdekesség, hogy ezt a Heartstopper: Volume Four érdemelte ki, a képregény & képeskönyv kategóriában, amely általában jelentősen kisebb visszhangot szokott verni, mint az egyéb népszerűbb zsánerek. Ezt alátámasztandó érdemes megnézni, hogy egy-egy adott kategóriában hány voksot adtak le az olvasók. Ezt megvizsgálva látjuk, hogy idén a műfajok királya a Romantikus irodalom lett, ott ugyanis több, mint 616 ezer voks érkezett. Ez pedig több, mint 120 ezerrel több, mint amennyit a második legnépszerűbb kategória, a fantasy tudott kitermelni. 


Bajnokok és legendák

Érdekesség emellett, hogy úgy néz ki, a fantasy kategóriában Sarah J. Maas lassan minden rekordot megdönt. Idei páratlan sikerével már összesen hetedszer, emellett zsinórban harmadszor lett az övé az év könyve. A Crescent City történetek világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, miközben az amerikai írónő még csak harminchat éves, így bőven van ideje továbbépíteni a már így is jelentős méretű örökségét. Míg a fantasy kategóriában épp emiatt sem alakult ki túlságosan éles verseny (Maas nagysikerűje több mint negyvenezer voksot számolt rá a második helyezettre) addig a történelmi és életrajzi könyv kategóriában mindössze ötszáz szavazat döntött Huw Lemmey és a Bad Gays javára. A legnagyobb különbségű győzelem értelemszerűen a legnépszerűbb könyv neve mellé került, hiszen a már korábban is említett I’m Glad my Mom Died nemcsak, hogy több mint százhatvanezer szavazattal kapott többet, mint a második helyezett, de az egész kategóriában leadott voksok kétharmadát sikerült bezsebelnie. Az év egyik legnagyobb könyves durranása lett az egykori gyermeksztár, Jennette McCurdy őszinte és felkavaró önéletrajzi könyve. Akinek azonban nem a memoár a kedvenc zsánere, annak sem kell csüggedni, ahogy mindig, úgy idén is mindenki megtalálhatja a saját arany tojását a versenyzők között. Most már csak meg kell várni amíg magyarul is elérhetőek lesznek ezek a remekművek.