Könyvek, kódok, tapéták

Igazi könyvbarát számára a könyvespolc-mintás tapéta a legostobább dolgok egyike. Ahol ugyanis érvényesülni tudna egy ilyen faldekoráció, ott tulajdonképpen egy valódi könyvespolc is elférne, és akkor megoldódna, de legalább is enyhülne a gyarapodó könyvtár újabb és újabb kötetének elhelyezését kísérő permanens válságállapot.

Könyvek a falon

Ami persze igaz volt, vagy igaz lehetett volna néhány évvel ezelőtt, az mára egészen más megvilágításba került. Az okos-készülékeknek, no, meg a quer-kódoknak, illetve vonalkódoknak köszönhetően ugyanis a könyves tapéta – láss csodát! – valódi bibliotékaként funkcionálhat.
Persze, azért kissé giccses díszítőelemként is beteríti a széles falfelületet, de az új technikának köszönhetően tulajdonképpen ésszerű kompromisszum az újító szellem és a konzervatív lakberendezési stílus között. Feltéve persze, ha az újat és a hagyományosat egyszerre kedvelő skizofréniánk mindkét oldala szeret olvasni. Egyszóval a korszerű, könyvtártapéta ezerszer jobb, mint a nyolcvanas évek tengerpartos, erdei tisztásos giga-poszterei. Mindjárt el is magyarázom miért és hogyan.  

Falról a képernyőre
Néhány hónapja ugyanis különleges könyvespolc-tapétát is lehet vásárolni. Igaz, egyelőre nem Magyarországon. A tapéta hatalmas előnye, hogy a fényképezett könyvek gerincén, a cím és a szerző mellett egy aprócska kód is található.
A kódot pedig minden további nélkül képes felfogni okostelefonunk, táblagépünk, vagy ezekhez hasonló okos-kütyünk, s mint egy varázslatban, már nyitja is a kötetet a képernyőre.
A háttérben ugyanis a telefon csatlakozik valamelyik digitális könyvtárhoz, és a kód alapján kiválasztja a könyvet.
De ez még nem minden. A könyves tapéta – ha nem is egészen a nyugat-európai változatnak megfelelően, de – már Kínában is megjelent.

Könyvtár a metróban
A kínai főváros egyik metróvonalán ugyanis olyan vonalkódot helyeztek el, amelyet az utasok okostelefonjaikkal vagy táblagépeikkel leolvasva szintén egy ingyenesen használható elektronikus könyvtár anyagaihoz juthatnak el. A kezdeményezés keretében egyszerre tíz könyvből lehet választani, az elolvasható könyvek várhatóan pár havonta cserélődni fognak. Az első, már elérhető könyvek a kínai történelemről szólnak.
„Azt hiszem, hogy egy igen hatásos és kényelmes eszközt találtunk a hagyományos kínai kultúra népszerűsítésére" – szögezte le a pekingi önkormányzat egyik tisztviselője. A könyvtár épülete egyébként szintén a négyes metróvonal mentén fekszik, külön megálló tartozik hozzá.
Miközben tisztségviselők remélik, hogy a lehetőség bátorítani fogja a kínaiakat az olvasásra, a kínai köztévé által meginterjúvolt utasok tetszését elnyerte a kezdeményezés.
„Megértheted a hagyományos kínai kultúrát – kiváló dolog" – nyilatkozta az egyik utas, míg egy másik szerint remek időtöltést jelent könyvet olvasni a gyakran hosszan tartó metrózás ideje alatt.
És a kínai gyakorlat az okostapétával kapcsolatban is elgondolkodtató: időnként ugyanis le kell cserélni a dekorációt. Ha szeretünk olvasni, akkor azért, mert hamar kiolvassuk a tapétát, ha meg nem, akkor minek...