Nálunk kötelező, Vietnamban kultkönyv

Harry Potter, a Gyűrűk ura, Trónok harca, mindig akadnak időszakosan kedvenc kalandos történetek, melyek sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy esetleg film is készül belőle vagy kötelező olvasmány lesz. Ilyen magyar örök kedvenc Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye.


Nemcsak Magyarországon kedvelt

Sorozatban jelennek meg a különböző kalandtörténetek, amikből rendre készülnek filmek vagy sorozatok is, megtöbbszörözve vagy éppen megerősítve az alapkönyvek népszerűségeit. Velük szemben a nemzetközi piacon rendkívül nehéz dolguk van a hazai kalandregényeknek, melyek közül egy azonban több népszerűségi listán is szerepel. Ez pedig Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regénye, mellyel képregényben, filmen, sőt még videójátékban is találkozhatunk, ráadásul nemcsak Magyarországon kedvelt.

A magyar olvasók kedvence
Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban jelentette meg az 1552-es egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetét, mely 1901-ben jelent meg könyvben. Azt követően 1923-ban már Fejős Pál készített belőle egy filmváltozatot, mely után 1959-ben Korcsmáros Pál rajzaival képregény is készült. Népszerűségét tovább növelte az 1968-ban Várkonyi Zoltán rendezte kétrészes film is, a 20. század végén ráadásul történelmi musicalként is feldolgozta Várkonyi Mátyás és Béres Attila. A 21. század elején, 2006-ban igazodva a kor követelményeihez még egy számítógépes kalandjáték és készült belőle Jumurdzsák gyűrűje címmel. Népszerűségét természetesen nagyban segítette mindezek mellett, hogy, mint kötelező olvasmány, a közoktatás része is, igaz sok fiatal inkább utólag értékeli igazán. Mindenesetre annyira, hogy a regény lett a magyar olvasók kedvence a 2005-ös Nagy Könyv országos felmérés során.

Vietnamban kultuszkönyv
Hazai népszerűsége mellett több egyéb országban is ismert, Vietnamban például egyenesen kultuszkönyvnek számít. Mindez azt követően derül ki, miután a Magyar Írószövetség egy vietnami íródelegációt fogadott nemrégiben, melynek tagjai mindenképpen látni szerették volna az egri várat, mondván náluk az Egri csillagok kultuszkönyv. Mindez köszönhető annak, hogy Vietnamban éppen a vietnami háború idején jelent meg Gárdonyi Géza könyve, amelyet a katonák a harcok idején olvastak, sőt erőt merítettek belőle. Azóta pedig a regény a vietnami fiatalok körében is kultuszkönyvnek számít.