Baranya is Olvas

A Csorba Győző Könyvtár szellemes és ötletes programmal buzdítja olvasásra Baranya megye lakóit. Az április 14-én elkezdődött és október elejéig tartó, huszonöt hetes, könyv- és könyvtárhasználati játékhoz folyamatosan csatlakozhatnak a könyvbarátok Baranya megye könyvtáraiban és a könyvtárbuszokon.

A verseny
A játék időtartama alatt bárki, aki állandó vagy ideiglenes lakcímmel Baranya megyében él bekapcsolódhat a programba. A játékban pontokat, illetve pecséteket kell gyűjteni, amelyek bármelyik baranyai könyvtárban, és természetesen a megyében járó könyvtárbuszon is kérhető. Előzőleg azonban egyéni és könyvtári kategóriában pontgyűjtő lapokat kell letölteni a www.baralib.hu oldalon vagy a Baranya Hálón, a www.baranyahalo.hu. oldalon. A pontgyűjtő füzetet egyébként a könyvtáros is, ad annak, aki nem tudja letölteni a lapot.
A füzetbe ezek után a következő pontokat lehet szerezni: beiratkozásért két pont jár, kéthetente egy kölcsönzésért egy pont dukál, hatnál több könyv kölcsönzéséért újabb pontot lehet kapni,  végül könyvtári rendezvényeken való részvétel ismét egy pontot ér.
A legtöbb pontot összegyűjtő olvasók, és az olvasókhoz tartozó, azaz a legaktívabb könyvtárak értékes nyereményeket kapnak.

Heti kihívás
Színesíti a játékot, hogy minden héten Facebook-os kihívással kell megbirkózniuk az olvasóknak.  A heti kihívás, amely lehet kvíz, villámkérdés stb., a www.facebook.com/baranyaisolvas oldalon található. A feladvány megoldói külön ajándékokat nyerhetnek.
A múlt héten például a Szigetvárra kellett elkalandozniuk a játékosoknak a kérdések kapcsán. Ilyan kérdésekre kellett válaszolni: „1. Szigetvár az 1566-os ostrommal, Zrínyi és mártírtársai hősies kirohanásával vált az áldozatos hazaszeretet jelképévé. A dédunoka Zrínyi Miklós hatalmas eposzt írt ennek tiszteletére. Hány számozott strófából áll a mű? 2. A 20. század irodalmának jeles alakja, Illyés Gyula Molnár Imrének, a Szigetvári Várbaráti Kör elnökének felkérésére írta meg versét, amely Zrínyi Miklós példáján biztatja a ma emberét is az önfeladás elkerülésére. Melyik ez a vers?”
A játékban való részvételnek azonban feltétele is volt. A múlt héten például az, hogy a játékos a kedvenc könyvével fényképezze le magát, s a fotót, csatolt fájlban küldje el a könyvtárnak.
A heti kihívások megoldásai egyébként minden héten vasárnap 18.00 óráig küldhetőek be a megfejtések a baranyaisolvas@baralib.hu e-mail címre.

Pompás szórakozás
A Baranya is olvas verseny díjazása korcsoportonként és könyvtáranként várható a játék végén.
A könyvtárak versenyében az első tíz könyvtár nyer. Ebben a küzdelemben a résztvevők számának és pecsétjeinek mennyisége a települések lélekszámához arányosítva kerül összegzésre.
A korcsoportok versenyében külön játszanak a tizennégy év alattiak; a tizenöt és huszonöt év közöttiek; a huszonhat és negyvenöt év közöttiek; a negyvenhat és hatvanöt év közöttiek és a hatvanöt év felettiek. A játékban – korcsoportonként – az első három helyezett nyer.
Az ünnepélyes eredményhirdetést az Országos Könyvtári Napok keretében tartja meg a Csorba Győző Könyvtár.
Az ötletes olvasásnépszerűsítő játéknak köszönhetően bizonyára jelentősen nő azoknak a száma Baranya megyében, akik felfedezik a könyveket, a könyvtárakat, és örömmel szembesülnek azzal, mennyi érdekes programot kínálnak a könyvtárak, de még inkább azzal, milyen pompás szórakozás az olvasás.