Szoborcsata Nagykárolyban

Alapfokon érvénytelenítette a nagyváradi bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt korábbi bírságot. A nagykárolyi polgármesteri hivatalt tavaly április végén, két héttel a szoboravató után bírságolta meg a Szatmár megyei művelődési igazgatóság, kifogásolva, hogy az emlékművön csupán magyar felirat szerepel. A területi hatóság tízezer lejes (792 ezer forint) bírságot rótt ki a Szatmár megyei kisváros polgármesteri hivatalára.

Kép forrása

Kell vagy nem kell fordítás?

Kölcsey Ferenc egészalakos, a költőt széken ülve ábrázoló szobra Nagykároly központjában, a polgármesteri hivatal előtt áll. A szobron a költő nevén kívül a Himnusz harmadik sora – „Nyújts feléje védő kart” – szerepel feliratként az Erkel Ferenc zeneművéből származó kottarészlettel együtt.

Kovács Jenő, a partiumi város polgármestere a műemlékvédelmi hatóság tavalyi bírságolását követően azt mondta, hogy a feliratra nem kértek külön engedélyt az illetékes romániai hatóságtól, mivel az emlékművet készítő Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész úgy tudta, hogy eredeti kéziratból vett idézet esetén nem szükséges fordítás.

A városvezetés a bíróságon fellebbezte meg a büntetést, hangsúlyozva: jóhiszeműen jártak el, senki érzékenységét nem akarták sérteni. Ezzel egyidőben a köztéri emlékműveket jóváhagyó országos bizottsághoz fordultak a helyzet tisztázásáért.

Kép forrása

Ezen ne múljék

A Szatmár megyei kisváros elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott: a fővárosi testület korábban a szobor talapzatát is kifogásolta, de két hónapja újraértékelte véleményét, és csak a kottarészlet román fordítására kérte a polgármesteri hivatalt. Hozzátette: a polgármesteri hivatal lefordíttatja az ország nyelvére is a Himnusz talapzaton szereplő sorát, így tárgytalanná válik a kifogás és az esetleges fellebbezés. 

– Én nagyon remélem, ha fellebbeznek is, a fellebbviteli bíróságon sem lesz más döntés, mint most – fogalmazott az elöljáró.

Kép forrása

Virágzó, többnemzetiségű város

Kovács Jenő hétfőn Facebook-oldalán is beszámolt a kedvező bírósági döntésről, és a Kölcsey-szobor egy évvel ezelőtti avatására is emlékeztetett, amelyen más városból érkezett román szélsőségesek megkísérelték megzavarni a Novák Katalin volt köztársasági elnök jelenlétében megtartott ünnepséget.

„Nagykárolynak a továbbiakban is meg kell őriznie multikulturális és többnemzetiségű jellegét. Ez az a város, ahol románok, magyarok, svábok, romák és más nemzetiségű emberek békében élnek együtt” – húzta alá közösségi oldalán az ötödik mandátumát töltő, leköszönni készülő elöljáró. 

Tegyük hozzá: a legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint a Szatmár megyei kisváros csaknem 19 ezer lakosából 8714 vallotta magát magyar nemzetiségűnek.