Közeleg a könyvünnep

MEGJELENT: 2021. augusztus 19., csütörtök | SZERZŐ: Gábor Bálint

A minap közleményben tudatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége, hogy a testület úgy döntött – figyelembe véve a jelenleg hatályos járványügyi előírásokat, valamint a Könyvhéten előzetesen részvételét jelző könyvkiadók többségének véleményét –, megtartja a 92. Ünnepi Könyvhetet.


Fesztivál a belvárosban

A tervek szerint a könyves nagyrendezvény szeptember 2-5. között várja a látogatókat a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A közlemény szerint az ősz elején rendezendő könyvvásáron az MKKE külön figyelmet fordít a látogatók és a Könyvhéten dolgozók biztonságára, maszkokkal, kézfertőtlenítő állomásokkal, szellősebb pavilon-elrendezéssel készül, miközben a látogatóknak a korábban megszokott és általuk elvárt, teljes könyvheti élményt kívánja biztosítani, sok könyvújdonsággal, érdekes könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal és a szerzők és olvasók fesztelen találkozásának lehetőségével.

Könyvheti Jegyzék

A szervezők ebben az évben is közreadták a rendezvényre jelentkező kiadók könyvheti jegyzékét, ám felhívták a figyelmet arra, hogy a világjárvány kiszámíthatatlanná tette a könyvek megjelentetését, így a kiadók nem mindig tudták követni előzetes terveiket. Ezért a MKKE úgy döntött, hogy az eredeti koncepciótól eltérve –, amely szerint a 2021. január 1. és szeptember 2. között megjelent újdonságokat tekintik könyvheti könyveknek – lehetővé teszik a kiadóknak, hogy legfrissebb újdonságaikkal jelenjenek meg a jegyzéken. Így ebben az évben a Könyvheti Jegyzékre a 2021. augusztus 1. és szeptember 2. között megjelent, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerültek fel.


Érdekességek

A jegyzéket végigböngészve érdekes kiadványokra bukkanhatunk. A Könyvkultúra Magazin számára a legfontosabb megjelenés állandó szerzőnk, Magyar Miklós új kötete, a Guillaume Apollinaire életét és munkásságát bemutató Költő, barát és szerető. 

Új regénye jelenik meg Háy Jánosnak, Kőhalmi Zoltánnak, új verseskötete lesz Lanczkor Gábornak, Zalán Tibornak, megjelenik Faludy György eddig feldolgozatlan levelezése, érdekes ktualitása lesz Czeferner Dóra–Fedeles Tamás    Dögvészkalauz – Járványok és gyógyításuk története az ókortól napjainkig című kötetének és a magam részéről szívből ajánlom a Békés Márton szerkesztésében várható A nagy terv című kötetet.

A Könyvheti Jegyzék és a kiadók ajánlatai ezen a linken érhetők el és tölthetők le.


Képek forrása


Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán