Fiatal szakember az OSZK élén

Régóta kérdéses, ki lesz az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint most a posztra pályázók jogszabályban előírt meghallgatása után Dr. Kásler Miklós miniszter 2020. március 16-i hatállyal Rózsa Dávidot bízta meg a nemzeti könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával.
A fiatal, de könyvtárosok között jól ismert szakember gyorsan ívelő pályáját érdemes röviden összefoglalni. 

Kép forrása

Az év fiatal könyvtárosa
„Hivatásom és szenvedélyem, hogy keressek, gyűjtsek, rendszerezzek, őrizzek és továbbadjak” – írja magáról saját szakmai honlapján. Rózsa Dávid 2013-2018 között a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár főigazgató-helyettese, majd 2018-2020 között főigazgatója volt. Innen áll most az Országos Széchényi Könyvtár élére. Pályafutását tájékoztató könyvtárosként és tudományos titkárként kezdte, 2013-tól pedig a statisztikatörténeti kutatásokat és a kutatástámogató szolgáltatásokat végző részleg vezetőjeként, valamint a KSH Könyvtár főigazgató-helyetteseként dolgozott.
2016-ban a magyar könyvtárosok veszprémi vándorgyűlésén Az év fiatal könyvtárosa elismerést kapta. A pályázatra beadott dolgozatának címe: Szakkönyvtár a holnap határán – Trendek, új feladatok, megújuló szolgáltatások külföldön, a magyar szakkönyvtári rendszerben és a KSH Könyvtárban.

Kép forrása

Hálózatos világban
A dolgozat azért különösen érdekes, mert a szerző honlapján hozzáférhető szöveg számos rendkívül aktuális, az Országos Széchényi Könyvtár, illetve a hazai könyvtárügy fejlesztésének irányait is előre vetíti. 
„A hálózatos világban az elszigetelt gyűjtemények csak töredékes és tökéletlen információszolgáltatásra képesek. A XXI. század kihívásai szinte megkövetelik az intézmények összefogását, illetve gondolkodásunkat a gyűjtemények erőltetett gyarapításától a minőségi tudástermékek előállítása felé terelik” – írja egy helyen. Majd, mintha már a nemzeti könyvtár és a hazai könyvtárak kapcsolatáról elmélkedne, így fogalmaz: „Az információs kor kihívásai, az új szerepek és feladatkörök az intézményi struktúrákra és a szolgáltatásokra is hatással vannak. Hazánkban is érzékelhetők az erre irányuló törekvések az analitikus feltárás ésszerűsítésének javaslatától az adatbázis­előfizetések konzorciumi formában történő megvalósításán át a 30/2014. (IV. 10.) Emmi­rendelet 9. § 2. bekezdésének 5. pontjáig, amely a bibliográfiai leírás párhuzamosságainak kiküszöbölését írja elő.”

Kép forrása

Az átvilágító
Fontos tudni az új főigazgatóról, hogy 2016 óta szervezi a tudományos könyvtárak együttműködését, komoly szerepet visz például a tudományos könyvtárügy aktualitásait bemutató éves országos konferenciák rendezésében. Tavaly, illetve tavaly előtt közreműködött az országos szakkönyvtárak stratégiai tervének megalapozásában. 2019 októbere és decembere között pedig Demeter Szilárd „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” felelős miniszteri biztos felkérésére elvégezte az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárszakmai tevékenységének átvilágítását.
Valószínűleg kiforrott elképzelésekkel áll a nemzeti könyvtár élére.